top of page

Egészségmegőrzés augusztusban: miben más, mint a júliusi?

A kínai naptár szerint idén augusztus 7-én kezdődik a nyár ősszé alakulása. Már egy órával rövidebbek a nappalok, mint június végén voltak.


Ilyenkor kezd el a hosszas nyári hőség mellett megjelenni a szárazság, mint az emberi szervezetre nagy hatással bíró tényező. (Nyáron a kánikula és a nedvesség jellemző.) A szárazság most még csak kis mértékben hat ránk, de augusztus végére már jól érezhető lesz a hatása.


A szárazság különösen a tüdőre hat, ezért fontos ilyenkor óvni a légutakat. A tüdőt a kínai orvoslás „érzékeny szervnek” nevezi, mivel nehezen alkalmazkodik a változásokhoz. És mostantól egyre nagyobb hőmérsékletingadozásra számíthatunk a kánikulával járó nappalok és a hűvösödő késő esték, hajnalok között. Ezért különösen időseknek, gyermekeknek, lábadozóknak, krónikus légúti és szívérrendszeri betegeknek kell a tüdő és a légutak óvására odafigyelniük. Ahogy azoknak is, akik hosszú időn keresztül megerőltető munkát végeznek, vagy rendszertelen életvitelt folytatnak – az ő ellenállóképességük is jellemzően csökkent.


EGÉSZSÉGMEGŐRZŐ MÓDSZEREK AUGUSZTUS 7 ÉS 22 KÖZÖTT


Öltözet

Fel kell készülni arra, hogy a késői órákban és hajnalban hűvösebb lehet. Kánikula esetén továbbra is árnyasabb helyen töltsük a déli órákat, vagy védekezzünk kalappal, ernyővel a perzselő nap ellen.


Lelkiállapot

Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy kell egyre tudatosabban a lelki egyensúly óvására törekedni. Végezzünk ellazító légző- és nyújtó gyakorlatokat. Rendszeresen legyen életünkben olyan időtöltés, melyet szeretünk csinálni. Nyugodt szívvel és könnyed kedélyállapotban nézzünk elébe a közelgő ősznek.


Testmozgás

Aki kevesebbet mozgott a nagy kánikula idején, ilyenkor fokozatosan növelheti a testmozgás mennyiségét.

Allergiás betegeknek fontos, hogy a szervezet mozgató funkcióit testmozgással fenntartsák és elősegítsék! Aki ősszel gyakran betegeskedik, annak is most kell elkezdenie készülni, rendszeres testedzéssel serkenteni a szervezet védekező működését. Ugyanakkor nem szabad hirtelen sokat edzeni. Különösen a szárazabb hőhullámok idején ügyelni kell arra, hogy túlságosan meg ne izzadjunk, mert ilyenkor kezd megjelenni az őszi szárazság, amikor a nyár vége már „látóhatáron” belül van.


Étel

A szárazság miatt többet kell savanyú és édes ételeket enni. És ezek mellé valamennyi keserű ételt is (mert tart még a nyári hőség). Csípős, erősen fűszeres, szárító hatású ételekből nem szabad ilyenkor sokat enni.

Hetekig tart még a nyári kánikula, ezért továbbra is erősíteni kell az emésztőfunkciókat, könnyíteni a párás hőség okozta nyomottságot (mikéntjét ld. itt és itt). De ugyanakkor a fokozódó szárazság hatását ellensúlyozandó, serkenteni kell a testnedvek képződését is.


Mit jó enni augusztus első heteiben?

Répa, paradicsom, padlizsán, zöldbab, kukorica, szőlő, körte, őszibarack, sárgadinnye.

Nedvesítő, tápláló ételek közül: szezámmag, dió, rövidszemű rizs (pl. az itthon „sushi rizsként” ismert fajta), ragacsos rizs, méz, szójatej , tej és joghurtfélék stb.

A nyári hőség elleni ételek továbbra is fogyasztandók, hiszen még hetekig tart a kánikula: görögdinnye, mungóbab, menta, lonc, uborka stb.Kérjük, osszák meg, hogy minél több emberhez eljusson!

留言


bottom of page