top of page

A nyári egészség

A kínai naptárban a nyár május elejétől augusztus elejéig tart.

Ez a számítás a nappalok hosszán alapul, tehát a leghosszabb nap (jún 21-22) a nyár közepe.


A kínai orvoslás szerint ebben az évszakban a legerősebbek az ún. „yang” jellegek, ami az emberi szervezetre nézve azt jelenti, hogy ilyenkor működik legerőteljesebben az anyagcsere.

A nyárhoz a következő szempontok szerint tudunk alkalmazkodni:


PIHENÉS és AKTIVITÁS:

A nappalok hosszabbak, ezért keljünk korábban és feküdjünk később. Mozogjunk sokat a szabadban. Amikor nagy kánikula van, délelőtt (10 előtt) és délután (4 után) legyünk a napon.

Egyfelől nem szabad a nagy hőség miatt a mozgástól tartózkodni, az izzadás ilyenkor jó és természetes, de ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy ne a legnagyobb déli melegben sportoljunk és arra is, hogy pótoljuk az izzadással eltávozó folyadékot és tápanyagokat.


ÉTEL és ITAL:

Nyáron hűsítő ételeket kell enni. A kínai gyógyászat által gyógynövénynek tartott ételek közül ajánlható az uborka, a görögdinnye, a mungóbab, a kivi vagy a citrom; hazánkban széles körben hozzáférhető gyógynövények közül a menta, a pitypang és a japán lonc. Kínában a zöldteaivás legjobb szezonjának a nyarat tartják.

Nem szabad túl hideg italokat és ételeket fogyasztani. A jéghideg hűtött italok, ételek ártanak az emésztésnek, zavarják a szervezet melegítő funkcióit, ezért túlzott fogyasztásuk emésztőrendszeri vagy légzőrendszeri betegségek kialakulását segítheti elő.

Aki fázósabb alkat, annak ilyenkor is a meleg innivalók ajánlottak. Aki a hideget jobban szereti, jól teszi, ha hűvösszoba-hőmérsékletűnél hidegebb italokból nem iszik túl sokat.


ÉRZELMI és SZELLEMI EGÉSZSÉG:

Nyáron minden dúsan virágzik, zöldell és gyümölcsözni kezd. A Sárga Császár Könyve szerint nyáron irányuljon kifelé a gondolkozásunk, foglalkozzunk többet a külvilággal és ne tartsuk bent, hanem engedjük ki érzéseinket.

A nagy nyári kánikula közepette sokan lesznek ingerlékenyebbek. Ilyen esetben az érzelmi állapot hatékonyan harmonizálható, ha gyakrabban időzünk hűs erdőben, vízparton vagy városi parkokban.

Comments


bottom of page