top of page

ILDIKO HORVATH

Tel: 07568 149 208

B.Sc. M.Sc.c.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen a hagyományos kínai akupunktúra?

A kínai akupunktúra több, mint 2000 éves. Az évszázadok alatt folyamatosan fejlődött és  újabb tapasztalokkal gyarapodott Kínában, és ez napjainkban sincs másképp. Sokféle tűmanipulációs technika fejlődött ki, és hatalmas tudás halmozódott fel a hagyományos kínai orvosok klinikai tapasztalatai alapján. A mi gyógyító tevékenységünk is ezen alapul.
 
Jó szakembernél a tűbeszúrás teljesen fájdalommmentes. Amikor a tű a megfelelő helyre jut az ingerpontban, általában egyfajta feszítő, vagy bizsergő érzést érezni, esetenként forróságot vagy hűvösséget - az alkalmazott tűmanipulációktól függően.
 
Egy kezelés körülbelül fél órát vesz igénybe és közben  könnyen el lehet lazulni, míg a tűk a megfelelő élettani funkciókat szabályozzák az akupontokon keresztül. A kezeléseket kúraszerűen alkalmazzuk, hogy a rendszeresen ismételt ingerek hosszú távon is szabályozzák a szervezetet és hogy a tünetmentesség tartós legyen. 
 
A kezeléseket vizsgálat előzi meg, ami a kínai orvoslás, és a modern medicina szerinti együttes kiértékelésen alapul. A vizsgálattal együtt az első alkalom körülbelül egy órát vesz igénybe.
 
 
 
 
 
 
​Az akupunktúra fokozatosan fejti ki hatását, így általában minimum 10 kezelés ajánlott. A probléma súlyosságától függően természetesen ez lehet több is. A kezelések után általános a jobb közérzet, de esetenként lehet átmeneti fáradtság is.  Azonban ahogy nő a kezelések száma, egyre egészségesebb és energikusabb érzés keríti hatalmába az akupunktúrára járót. Ideális esetben hetente 2-3 akupunktúrás kezelés ajánlott.  Súlyos fájdalomszindrómáknál ez lehet napi egy kezelés is.
 
Az  akupunktúra mentes a gyógyszerekre jellemző mellékhatásoktól. A tűk sterilek és nagyon vékonyak, így teljesen biztonságos a használatuk. Kezelésenként  általában 6-12 tű kerül a megfelelő akupontokba, de ez lehet néha kevesebb vagy több is. 

 

Akupunktúra
Kínai gyógynövények

Mi az a kínai manuálterápia/Tuina?

 
​A Tuina nevű manuálterápiás eljárás nagyon hatékony kezelés a mozgásszervi problémákra. A tuina akupresszúra, lágyszöveti manipulációk és mozgató műfogások kombinációjával szabályozza a szervezet fiziológiás funkcióit, fokozza a keringést, ellazítja az izomzatot és csillapítja a fájdalmat.
Egy kezelés általában 20-30 percet vesz igénybe. Vékony  ruházaton keresztül történik az akupontok nyomással való ingerlése.  Kínában sokféle neurológiai és mozgásszervi problémák, sport sérülések, izomfájdalmak illetve fejfájás kezelésére használják. Indokolt esetben a kezelés kiegészülhet 10-15 perc nyaki vagy lumbalis trakcióval is, mely során a gerinc nyújtása segíti a tünetek enyhítését és a helytelen testtartás korrekcióját.

 

 

 

Tuina, manuál terápia

Mi a moxibuszció?

A moxibuszció során hővel ingerlik az akupotokat. Ehhez használhatnak moxarudat a pont körül mozgatva vagy moxakúpot, melyet a testfelszínre helyeznek. A moxibuszciót gyakran kombinálják akupunktúrás kezeléssel, ilyenkor a tűre helyezik a moxát. A kúp és a rúd is kínai moxaürömből készül, mely lassan ég, egyenletes hőt ad és jellegzetes illata van. Hidegre való érzékenység esetén használatos illetve mikor hőre enyhülnek a tünetek.  A moxibuszció hatékonyan enyhíti a fájdalmat és fokozza a vérkeringést. A füstmentes moxarudak nagyon népszerűek és moxaüröm szénből készülnek. 

Hasznos linkek

​Ha többet szeretne megtudni az akupunktúráról és a hagyományos kínai orvoslásról, az alábbi linkek segítséget nyújthatnak:
Az Egészségügyi Világszervezet honlapja
 
 
 
A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének honlapja
ENGLISH

Mire jó az akupunktúra?

​Az Egészségügyi világszervezet
(World Health Organization) szerint az akupunktúra több, mint 100 betegségre van jó hatással.
Íme néhány közülük:
 
  • ​mozgásszervi problémák: izületi és izomfájdalmak, sport sérülések, gerincfájdalmak stb. ​
  • fejfájások, migrének
  • alvászavarok, krónikus fáradtság
  • stressz, szorongás, depresszió
  • keringési zavarok
  • asztma, szénanátha és egyéb allergiák
  • menstruációs zavarok, meddőség, terhességi problémák
  • ​emésztési zavarok
 
​Az akupunktúra  az egyik  legnépszerűbb komplementer terápia világszerte!

Milyen egy HKO gyógynövény recept?

A kínai gyógynövényeket sokféleképpen lehet használni. A legegyszerűbb egy-egy virágból vagy levélből otthon teát vagy lemosót főzni. Enyhébb tünetek otthoni kezelésére ez egy nagyon elterjedt módszer Kínában. De a kínai gyógynövényes kezelés legmagasabb foka az egyénre szabott, több összetevőjű gyógynövénykeverékek használata. Ezeket mindig alapos kivizsgálás után írja fel a hagyományos kínai orvos.
 
Egy keverék általában 6-12 gyógynövényből áll. Hagyományosan szárított gyökerekből, magokból és levelekből készülnek – ezeket a páciensnek otthon meg kell főznie. Újabban instant granulátumokból is össze lehet állítani ezeket a keverékeket.
 
A gyógynövény receptek lényege, hogy az összetevők kiegyensúlyozzák egymást a gyógyhatás optimalizálása és a mellékhatások elkerülése végett.
 
Enyhébb betegségekben elegendő néhány napig fogyasztani a gyógynövény keverékeket, míg krónikus, súlyos problémáknál 1-3 havi kúra is szükséges lehet. Mivel a szervezet folyamatosan változik, ezért hetente vagy kéthetente ismételt kontrollvizsgálatokon módosíható a recept összetétele.
 

 

bottom of page