B.Sc. M.Sc.c.

ENGLISH

A kinai-medicina.hu célja, hogy mindenkivel megismertesse a több ezer éves hagyományos kínai orvoslást. Akupunktúra, kínai manuálterápia (tuina), gyógynövények, tornagyakorlatok, étrend és egészségmegőrzés... a kínai orvoslás és egészségkultúra minden oldalát széles körben ismertté szeretnénk tenni.

 

Szakértőink gyakorló klinikusok, akik Kínában sajátították el az autentikus kínai orvoslást. Forduljon hozzánk bizalommal, ha többet szeretne tudni a hagyományos kínai orvoslásról vagy valamely egészségügyi probléma kezelési lehetőségeiről!

Dr. ORAVECZ MÁRK

B.Sc. M.A. Ph.D.

Akupunktőr,
Hagyományos kínai orvos

HORVÁTH ILDIKÓ

B.Sc.​ M.Sc. 

Hagyományos kínai orvos,
Akupunktőr, manuálterapeuta

Hagyományos kínai orvos vagyok és akupunktőr. A Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem akupunktúra-manuálterápia szakán diplomáztam Kínában. Mivel a kínai orvoslást Kínában, kínai nyelven tanultam, ezért praxisomban nagy hangsúlyt fektetek az autentikusságra: célom, hogy pácienseimnek ugyanazokat a sok évszázados tapasztalatokon nyugvó kezeléseket nyújtsam, mint amiket Kínában kapnának.

 

Fontosnak tartom még összehangolni az autentikus és hagyományos kezeléseket a modern medicina ismereteivel, melynek leletanyagai támpontot adnak kezeléseimhez, továbbá – a kínai gyakorlathoz hasonlóan – sokan fordulnak hozzám valamely modern gyógykezelés kiegészítése végett.

 

Jelenleg Budapesten dolgozom Újbudán a magánrendelőnkben. Ezelőtt praktizáltam már Magyarország legrangosabb kínai orvoslással foglalkozó intézményében: Dr. Yu Kínai Orvosi Rendelőjében, illetve Angliában a London Acupuncture & Tuina berkein belül.

 

A kínai akupunktúrát nemzetközi hírű professzoroktól volt szerencsém tanulni ösztöndíjasként több éven keresztül Kína három meghatározó kínai orvosi egyetemén: Pekingben, Nankingban és Harbinban. Klasszikus szövegeket és modern fejlesztéseket egyaránt megismertem és betekintést nyerhettem mind a pontkombinációs mind a tűmanipulációs akupunktúrás iskolák módszereibe. Az akupunktúrát nem csak idegrendszeri és mozgásszervi kórképeknél alkalmazom, hanem a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet ajánlása szerinti több mint száz féle betegségben is.

 

Gyógynövény receptjeimet a kínai orvoslás klasszikus módszerei szerint írom fel: a páciens aktuális állapotához igazodva, egyénre szabottan, optimalizált hatásra törekedve. Ismerem a recept-összeállítás elméleti alapjául szolgáló klasszikus szövegeket és éveken át tanulmányoztam kínai kórházakban a gyakorlati fortélyait. Kínában többféle krónikus, szövődményes kórképben alkalmazzák a kínai gyógynövényeket a modern terápia kiegészítéseként: idült veseelégtelenség, diabétesz, zsírmáj stb. – ebből a tudásból sikerült valamennyit hazahoznom.

 

A klinikai praxis mellett az oktatói munkát is nagyon szeretem. Óraadó vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán (SE-ETK) működő „hagyományos kínai orvoslás” képzésen: az Akupunktúra és Kínai Gyógynövénytan tantárgyak oktatásban veszek részt. 2013-ban jelent meg a „Hagyományos Kínai Orvoslás Elméleti Alapjai” című könyvem az SE-ETK-n.

 

A kínai orvoslással kapcsolatos kutatásokban a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának doktorjelöltjeként veszek részt. Kutatási területem a kínai orvoslás Kínában oktatott és alkalmazott ismeretanyagának Magyarországra való átültetése, meghonosítása. Kutatásommal kapcsolatban az Orvosi Hetilap és a New Medicine hasábjain publikáltam.

 

A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének főtitkár-helyetteseként aktívan részt veszek az egyesület tudományos és ismeretterjesztő tevékenységében. A kínai orvoslást még nem ismerik annyian és olyan jól Magyarországon, mint Nyugat Európában, ezért fontosnak tartom a hiteles és pontos információk terjesztését.

 

Szabadidőm fontos része a kínai tornagyakorlatok és harcművészetek gyakorlása és oktatása. A ba gua zhang (nyolc trigramm tenyér) nevű harcművészetet Lei Maofa mestertől tanultam Harbinban. A tai ji quan-t, avagy a hatalmas végletek öklét (közismertebben csak „taj csi”) pedig Yu Funian professzor úrtól Budapesten. A ba gua zhang dinamikusabb mozdulatait fiatalabbaknak, harcművészetet tanulni vágyóknak szoktam oktatni, míg a „taj csi” egyszerűsített változatát egészségmegőrző torna gyanánt idősebbeknek, relaxációra vágyóknak tanítom. A kínai orvoslás szerint a legmagasabb szintű orvosi tevékenység a megelőzés – ennek szellemében igyekszem hatékony egészségmegőrző módszereket adni az erre fogékonyak kezébe.

Hagyományos kínai orvos vagyok, a Heilongjiangi Kínai Orvostudományi Egyetem akupunktúra-manuálterápia szakán szereztem a B.Sc. diplomámat és a yorki Northern College of Acupuncture egyetemen akupunktúra szakon a M.Sc. diplomámat.

 

praxisom során sokféle egészségügyi problémával találkozom, de az alábbi területek különösen érdekelnek: mozgásszervi és neurológiai panaszok, nőgyógyászati problémák, egészségmegőrzés. Jelenleg a HT Medical Center munkatársaként dolgozom, ahol a nyugati orvosi szakrendeléseket kiválóan egészíti ki a hagyományos kínai orvoslás.

Praxis

 

2009 óta praktizálok hagyományos kínai orvosként. Egy ortopéd klinika munkatársaként kezeltem sokféle mozgásszervi problémát: ülőidegzsábát, gerincproblémákat izom és idegrendszeri panaszokkal, végtag zsibbadást, fejfájást, műtét utáni fájdalom szindrómákat. Az autentikus hagyományos kínai orvosi tanulmányaim kiváló alapot biztosítanak az eredményes fájdalomcsökkentéshez és egyéb tünetek enyhítéséhez, úgy, hogy a probléma eredete és oka is fókuszba kerül, mely segít a hosszantartó tünetmentesség kialakításában.

6 hónapot töltöttem egy hagyományos kínai kórházban kiváló professzorok útmutatása alatt, így több fájdalommentes tűbeszúró és manipulációs technikát ismerek. Lehetőségem volt egy nagyon forgalmas manuálterápiás részlegen és egy neves professzor neurológiai/akupunktúra osztályán tanulni és gyakorolni. Ezek az értékes tapasztalatok teszik lehetővé számomra a helyes szindróma-differenciálást, hogy a legmegfelelőbb és legeredményesbb egyénre szabott terápiát kapják a hozzám érkezők. 

 

Egészségmegőrzés

 

A hagyományos kínai orvoslás nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre. Egy kialakult problémát mindig nehezebb kezelni, mint a még nem kialakultat megelőzni megfelelő odafigyeléssel. Ez manapság még fontosabb, hiszen mindenkinek kevés az ideje rendesen étkezni, mozogni és pihenni. Mindig örömmel adok egészségmegőrzési tanácsokat az érdeklődő pácienseknek, ha a hagyományos kínai orvosi titkokra kiváncsiak: hogyan éljünk hosszú, egészséges, boldog életet! 

 

Motiváció

 

Magyarországon születtem 1974-ben. Az ELTE Tanárképző biológia-testneveIés szakán diplomáztam 1999-ben.

Mindig is érdekelt az ázsiai kultúra és ősi tudás, így mikor lehetőségem nyílt rá 2002-ben, elkezdtem  Tai-jit tanulni Prof. Dr. Yu Funian irányításával. Yu professzor hagyománynos kínai orvos és több, mint 20 éve praktizál Magyarországon.

 

 

Tanulmányaim

 

A professzor példája nagy hatással volt a gondolkodásmódomra, életstílusomra és a tanulmányi érdeklődésemre. Így 2004-ben elkezdtem hagyományos kínai orvoslást tanulni és az azt követő évben már asszisztensként dolgoztam a klinikáján. Ez nagyszerű lehetőség volt arra, hogy hagyományos kínai orvosokat figyelhessek meg a klinikai munkájuk során. Ez nagy segítségemre volt a tanulmányaim alatt, hiszen már a tanulmányaim kezdetétől láthattam, hogyan kapcsolódik az elmélet a klinikai gyakorlathoz. 

 

Az egyetemi tanulmányaim utolsó hat hónapját Kínában, Harbinban töltöttem, ahol neves kínai professzorok útmutatása alatt gyakorolhattam a hagyományos kínai orvoslást. 

 

2009-ben diplomáztam, majd úgy döntöttem, folytatom a tanulmányaimat és a Northern College of Acupuncture-re iratkoztam be, mely Yorkban, Angliában található. Itt az előzetes tanulmányaim alapján a harmad évre csatlakoztam be az M.Sc. képzésbe. 2013-ban fejeztem be a disszertációmat és 2014-ben kaptam meg a Master of Science diplomámat.​

Angliai tanulmányaim alatt​ lehetőségem volt praktizálni, így tovább bővült a klinikai gyakorlatom. A diplomázás után most Magyarországon  kamatoztatom folyamatosan bővülő tudásomat az újbudai rendelőnkben.