top of page

B.Sc. M.Sc.c.

ENGLISH

A kinai-medicina.hu célja, hogy mindenkivel megismertesse a több ezer éves hagyományos kínai orvoslást. Akupunktúra, kínai manuálterápia (tuina), gyógynövények, tornagyakorlatok, étrend és egészségmegőrzés... a kínai orvoslás és egészségkultúra minden oldalát széles körben ismertté szeretnénk tenni.

 

Szakértőink gyakorló klinikusok, akik Kínában sajátították el az autentikus kínai orvoslást. Forduljon hozzánk bizalommal, ha többet szeretne tudni a hagyományos kínai orvoslásról vagy valamely egészségügyi probléma kezelési lehetőségeiről!

Dr. ORAVECZ MÁRK

B.Sc. M.A. Ph.D.

Akupunktőr,
Hagyományos kínai orvos

HORVÁTH ILDIKÓ

B.Sc.​ M.Sc. 

Hagyományos kínai orvos,
Akupunktőr, manuálterapeuta

Hagyományos kínai orvos vagyok és akupunktőr. A Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem akupunktúra-manuálterápia szakán diplomáztam Kínában. Mivel a kínai orvoslást Kínában, kínai nyelven tanultam, ezért praxisomban nagy hangsúlyt fektetek az autentikusságra: célom, hogy pácienseimnek ugyanazokat a sok évszázados tapasztalatokon nyugvó kezeléseket nyújtsam, mint amiket Kínában kapnának.

 

Fontosnak tartom még összehangolni az autentikus és hagyományos kezeléseket a modern medicina ismereteivel, melynek leletanyagai támpontot adnak kezeléseimhez, továbbá – a kínai gyakorlathoz hasonlóan – sokan fordulnak hozzám valamely modern gyógykezelés kiegészítése végett.

 

Jelenleg Budapesten dolgozom Újbudán a magánrendelőnkben. Ezelőtt praktizáltam már Magyarország legrangosabb kínai orvoslással foglalkozó intézményében: Dr. Yu Kínai Orvosi Rendelőjében (a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán folyó "hagyományos kínai orvoslás" képzés klinikai gyakorlóhelye), illetve Angliában a London Acupuncture & Tuina berkein belül.

 

A kínai akupunktúrát magas szintű tanároktól volt szerencsém tanulni ösztöndíjasként több éven keresztül Kína három meghatározó kínai orvosi egyetemén: Pekingben, Nankingban és Harbinban. Klasszikus szövegeket és modern fejlesztéseket egyaránt megismertem és betekintést nyerhettem többféle akupunktúrás iskola módszereibe. Az akupunktúrát nem csak idegrendszeri és mozgásszervi kórképeknél alkalmazom, hanem az Egészségügyi Világszervezet szerinti több mint száz féle betegségben is.

 

Gyógynövényreceptjeimet a kínai orvoslás klasszikus módszerei szerint írom fel: a páciens aktuális állapotához igazodva, egyénre szabottan, optimalizált hatásra törekedve. Ismerem a recept-összeállítás elméleti alapjául szolgáló klasszikus szövegeket és éveken át tanulmányoztam kínai kórházakban a gyakorlati fortélyait. Kínában többféle krónikus, szövődményes kórképben alkalmazzák a kínai gyógynövényeket a modern terápia kiegészítéseként.

 

A gyógyító praxis mellett az oktatói munkát is nagyon szeretem. Vezető oktató vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán (SE-ETK) működő „hagyományos kínai orvoslás” képzésen: az “Akupunktúra terápia”, a “Hagyományos kínai gyógyszertan” és a “Kínai orvoslás klasszikus szövegei” tantárgyak oktatásban veszek részt.

2013-ban jelent meg a „Hagyományos Kínai Orvoslás Elméleti Alapjai” című könyvem az Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karon. A 2017-ben megjelent “A hagyományos kínai orvoslás nemzetközi szabványú kínai-magyar-angol alapterminológiája” című szótár elkészítésében főszerkesztő-helyettesként és a Szerkesztő-fordító bizottság vezetőjeként vettem részt. 2019-ben társzerkesztésemmel jelent meg a Semmelweis Kiadónál “A hagyományos kínai gyógyászat története a Semmelweis Egyetemen”.

 

Ph.D fokozatomat a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolában szereztem, doktori értekezésemet a kínai orvoslás hazai oktatásának vizsgálatáról írtam. A kutatásban a fő érdeklődési területeim: a kínai orvoslás Kínában oktatott és alkalmazott ismeretanyagának Magyarországra való átültetése és oktatása; az akupunktúra klinikai kutatásának módszertana; a kínai orvoslás szaknyelvfordítási kérdései. Az Orvosi Hetilap, a New Medicine, az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy és a Lege Artis Medicinae hasábjain publikáltam.

 

A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének főtitkár-helyetteseként aktívan részt veszek az egyesület tudományos és ismeretterjesztő tevékenységében. A kínai orvoslást még nem ismerik annyian és olyan jól Magyarországon, mint Nyugat Európában, ezért fontosnak tartom a hiteles és pontos információk terjesztését.

 

Szabadidőm fontos része a kínai orvoslás szerinti egészségmegőrzés. Amennyire a gyógyító és tudományos munkám engedi, az egészségmegőrző technikákon belül hagyományos kínai tornagyakorlatokkal foglalkozom. A ba gua zhang (“nyolc trigramm tenyér”) nevű harcművészetet egyes elemeit Lei Maofa mestertől tanultam Harbinban. A tai ji quan-t, avagy a “hatalmas végletek öklét” (közismertebben csak „taj csi”) pedig Dr. Yu Funian professzor úrtól Budapesten. A kínai orvoslás szerint a legmagasabb szintű orvosi tevékenység a megelőzés – ennek szellemében igyekszem hatékony egészségmegőrző módszereket adni az erre fogékonyak kezébe.

Hagyományos kínai orvos vagyok, a Heilongjiangi Kínai Orvostudományi Egyetem akupunktúra-manuálterápia szakán szereztem a B.Sc. diplomámat és a yorki Northern College of Acupuncture egyetemen akupunktúra szakon a M.Sc. diplomámat.
 
praxisom során sokféle egészségügyi problémával találkozom, de az alábbi területek különösen érdekelnek: mozgásszervi és neurológiai panaszok, nőgyógyászati problémák, egészségmegőrzés. Jelenleg az Orlay utcai magánrendelőnkben dolgozom.

Praxis

 

2009 óta praktizálok hagyományos kínai orvosként. Egy ortopéd klinika munkatársaként kezeltem sokféle mozgásszervi problémát: ülőidegzsábát, gerincproblémákat izom és idegrendszeri panaszokkal, végtag zsibbadást, fejfájást, műtét utáni fájdalom szindrómákat. Az autentikus hagyományos kínai orvosi tanulmányaim kiváló alapot biztosítanak az eredményes fájdalomcsökkentéshez és egyéb tünetek enyhítéséhez, úgy, hogy a probléma eredete és oka is fókuszba kerül, mely segít a hosszantartó tünetmentesség kialakításában.

6 hónapot töltöttem egy hagyományos kínai kórházban kiváló professzorok útmutatása alatt, így több fájdalommentes tűbeszúró és manipulációs technikát ismerek. Lehetőségem volt egy nagyon forgalmas manuálterápiás részlegen és egy neves professzor neurológiai/akupunktúra osztályán tanulni és gyakorolni. Ezek az értékes tapasztalatok teszik lehetővé számomra a helyes szindróma-differenciálást, hogy a legmegfelelőbb és legeredményesbb egyénre szabott terápiát kapják a hozzám érkezők. 

 

Egészségmegőrzés

 

A hagyományos kínai orvoslás nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre. Egy kialakult problémát mindig nehezebb kezelni, mint a még nem kialakultat megelőzni megfelelő odafigyeléssel. Ez manapság még fontosabb, hiszen mindenkinek kevés az ideje rendesen étkezni, mozogni és pihenni. Mindig örömmel adok egészségmegőrzési tanácsokat az érdeklődő pácienseknek, ha a hagyományos kínai orvosi titkokra kiváncsiak: hogyan éljünk hosszú, egészséges, boldog életet! 

 

Motiváció

 

Magyarországon születtem 1974-ben. Az ELTE Tanárképző biológia-testneveIés szakán diplomáztam 1999-ben.

Mindig is érdekelt az ázsiai kultúra és ősi tudás, így mikor lehetőségem nyílt rá 2002-ben, elkezdtem  Tai-jit tanulni Prof. Dr. Yu Funian irányításával. Yu professzor hagyománynos kínai orvos és több, mint 20 éve praktizál Magyarországon.

 

 

Tanulmányaim

 

A professzor példája nagy hatással volt a gondolkodásmódomra, életstílusomra és a tanulmányi érdeklődésemre. Így 2004-ben elkezdtem hagyományos kínai orvoslást tanulni és az azt követő évben már asszisztensként dolgoztam a klinikáján. Ez nagyszerű lehetőség volt arra, hogy hagyományos kínai orvosokat figyelhessek meg a klinikai munkájuk során. Ez nagy segítségemre volt a tanulmányaim alatt, hiszen már a tanulmányaim kezdetétől láthattam, hogyan kapcsolódik az elmélet a klinikai gyakorlathoz. 

 

Az egyetemi tanulmányaim utolsó hat hónapját Kínában, Harbinban töltöttem, ahol neves kínai professzorok útmutatása alatt gyakorolhattam a hagyományos kínai orvoslást. 

 

2009-ben diplomáztam, majd úgy döntöttem, folytatom a tanulmányaimat és a Northern College of Acupuncture-re iratkoztam be, mely Yorkban, Angliában található. Itt az előzetes tanulmányaim alapján a harmad évre csatlakoztam be az M.Sc. képzésbe. 2013-ban fejeztem be a disszertációmat és 2014-ben kaptam meg a Master of Science diplomámat.​

Angliai tanulmányaim alatt​ lehetőségem volt praktizálni, így tovább bővült a klinikai gyakorlatom. A diplomázás után most Magyarországon  kamatoztatom folyamatosan bővülő tudásomat az újbudai rendelőnkben.bottom of page