top of page

Akupresszúra a "lép" meridiánon

Emésztési zavarok, nőgyógyászati panaszok esetében a lép meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


De ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A lép meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:San yin jiao: a "három yin találkozása" (SP6). A lábszár belső oldalán van a boka fölött. Ha ráfektetjük összezárt ujjainkat a lábszár belső oldalára, úgy, hogy a kisujj a bokához kerüljön, akkor a mutatóujj pereménél van a pont, a sípcsont (a hosszú csont amit tapintunk végig a lábszárban) mögött. Széles körben alkalmazható emésztési panaszoknál (hasi puffadás, hasfájás, hasmenés), nőgyógyászati zavaroknál (menstruációs fájdalmak, rendszertelen menses stb) és a testnedvanyagcsere zavarainál is pl. egyes ödémás állapotokban. Emésztései zavarok esetén a gyomor meridián "láb harmadik helye" nevű pontjával együtt alkalmazzuk, ld.: itt.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Javasolt az azonos oldali kézzel masszírozni. TERHESSÉGBEN NEM SZABAD AKUPRESSZÚRÁZNI EZT A PONTOT!


Di ji: a "föld működése" (SP8). A lábszár belső oldalán, a sípcsont és a vádliizom között tapintható "árokban". A térdkalács aljától két "tenyérnyire" van a pont, úgy, hogy négy összezárt ujj a mutatótól a kisujjig tesz ki egy tenyérnyi távot. Elsősorban menstruációs fájdalmak csillapításánál használatos.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Javasolt az azonos oldali kézzel masszírozni.


Xue hai: a "vér tengere" (SP11). A térdkalács fölött van, a térdkalács felső-belső sarkától kb két centiméterrel fölfelé a domborodó izom közepén. Egyik alkalmazási területe a menstruáció zavarai a fenti két ponthoz hasonlóan. Másik fontos alkalmazása a viszkető bőrbetegségekben a viszketés enyhítése.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Javasolt az azonos oldali kézzel masszírozni.
Da heng: a "nagy haránt" (SP15). A köldök mellett vízszintesen, kétoldalt, a köldöktől kb 4 centire (a pontos

távolság: a hüvelykujjunk szélessége, annak legszélesebb részénél, négyszer). Elsősorban hasi puffadás, renyhe emésztés esetén használatos. Gyakran együtt használjuk a gyomor meridián pontjaival, ld.: itt.

Akupresszúra: nyomó dörzsölés vagy simítás tenyérrel. Lehet ökölbe szorított kézzel, az ujjak bütykeivel ütögetni is. Mindkét módszerrel egy mélyebbre ható, szétterjedő érzet létrehozása a cél.

Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.

Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!

Comments


bottom of page