Akupresszúra a "lép" meridiánon

Emésztési zavarok, nőgyógyászati panaszok esetében a lép meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


De ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A lép meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:San yin jiao: a "három yin találkozása" (SP6). A lábszár belső oldalán van a boka fölött. Ha ráfektetjük összezárt ujjainkat a lábszár belső oldalára, úgy, hogy a kisujj a bokához kerüljön, akkor a mutatóujj pereménél van a pont, a sípcsont (a hosszú csont amit tapintunk végig a lábszárban) mögött. Széles körben alkalmazható emésztési panaszoknál (hasi puffadás, hasfájás, hasmenés), nőgyógyászati zavaroknál (menstruációs fájdalmak, rendszertelen menses stb) és a testnedvanyagcsere zavarainál is pl. egyes ödémás állapotokban. Emésztései zavarok esetén a gyomor meridián "láb harmadik helye" nevű pontjával együtt alkalmazzuk, ld.: itt.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Javasolt az azonos oldali kézzel masszírozni. TERHESSÉGBEN NEM SZABAD AKUPRESSZÚRÁZNI EZT A PONTOT!


Di ji: a "föld működése" (SP8). A lábszár belső oldalán, a sípcsont és a vádliizom között tapintható "árokban". A térdkalács aljától két "tenyérnyire" van a pont, úgy, hogy négy összezárt ujj a mutatótól a kisujjig tesz ki egy tenyérnyi távot. Elsősorban menstruációs fájdalmak csillapításánál használatos.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Javasolt az azonos oldali kézzel masszírozni.


Xue hai: a "vér tengere" (SP11). A térdkalács fölött van, a térdkalács felső-belső sarkától kb két centiméterrel fölfelé a domborodó izom közepén. Egyik alkalmazási területe a menstruáció zavarai a fenti két ponthoz hasonlóan. Másik fontos alkalmazása a viszkető bőrbetegségekben a viszketés enyhítése.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Javasolt az azonos oldali kézzel masszírozni.
Da heng: a "nagy haránt" (SP15). A köldök mellett vízszintesen, kétoldalt, a köldöktől kb 4 centire (a pontos

távolság: a hüvelykujjunk szélessége, annak legszélesebb részénél, négyszer). Elsősorban hasi puffadás, renyhe emésztés esetén használatos. Gyakran együtt használjuk a gyomor meridián pontjaival, ld.: itt.

Akupresszúra: nyomó dörzsölés vagy simítás tenyérrel. Lehet ökölbe szorított kézzel, az ujjak bütykeivel ütögetni is. Mindkét módszerrel egy mélyebbre ható, szétterjedő érzet létrehozása a cél.

Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.

Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!