top of page

Akupresszúra a "gyomor" meridiánon

Fejfájás, fogfájás, emésztési panaszok: puffadás, érvágytalanság, hasmenés, székrekedés... Az akupunktúrában a gyomor meridiánon található pontokat szúrjuk ilyenkor.


De ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A gyomor meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


HÁROM PONT FOGFÁJÁSRAS:

Ju liao: a "nagy csontnyílás" (ST3). Az arcon van, az orrszárny alsó peremétől oldalra, a szem közepe alatt. Bemélyedés tapintható. A felső fogsor elüső fogainak fájdalmára.


Jia che: az "arc kordéja" (ST6). Az állkapocsszeglet felett. Ha összeszorítjuk a fogainkat akkor itt keletkezik egy domb. A pont ott van ahol a domb teteje. Elernyesztett fogszorításnál érezni egy kis bemélyedést az izomban. (Megj.: nem fogszorítás közben nyomjuk.) Az alsó fogsor hátsó fogainak fájdalmára.Xia guan: az "alsó kapu" (ST7). Az előző pont fölött van, ahol a járomcsont (vízszintesen futó rúdszerű csontot keressünk az arc oldalán) alatt egy bemélyedés tapintható. A felső fogsor hátsó fogainak fájdalmára.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a mutató- vagy a középső ujj begyével (legjobb a középső ujj begyével, és akkor a középső ujj körme felől rá tudunk nyomni, rá tudunk erősíteni a mutatóujjal is!) Ezeket a pontokat mindig kombináljuk a vastagbél meridián "egyesülő völgy (LI4) pontjával, ld.: itt.


EMÉSZTÉST SEGÍTŐ PONTOK:

Tian shu: az "égi tengely" (ST25). A köldök mellett vízszintesen, kétoldalt, a köldöktől kb 2 centire (a pontos

távolság: a hüvelykujjunk szélessége, annak legszélesebb részénél, kétszer).

Akupresszúra: nyomó dörzsölés vagy simítás tenyérrel. Lehet ökölbe szorított kézzel, az ujjak bütykeivel ütögetni is. Mindkét módszerrel egy mélyebbre ható, szétterjedő érzet létrehozása a cél.Zu san li: a "a láb harmadik helye" (ST36). A lábszáron, a sípcsonttól kifelé, egy tenyérnyivel a térdkalács alatt. Ülve, behajlított térddel keressük meg. Tenyerünket ráhatjuk a sípcsontra a térdkalács alatt, a mutató- és kisujjaink közötti távolsággal mérjük ki, hogy milyen messze van a pont a térdkalácstól. Utána a sípcsonttól kifelé kb. annyira van, mint a középső ujjunk vastagsága. Tapintható egy árok az izomkötegek között.

Akupresszúra: nyomó dörzsölés. Hüvelykujjal ráfogunk, a másik négy ujjunk hátra kerül a vádlira. Vagy ütögethető ököllel, ha nehéz kényelmesen rányúlni. Akkor jó, ha a sípcsont mentén végigsugárzó érzet alakul ki.
Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.

Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!

Comments


bottom of page