Akupresszúra a "gyomor" meridiánon

Fejfájás, fogfájás, emésztési panaszok: puffadás, érvágytalanság, hasmenés, székrekedés... Az akupunktúrában a gyomor meridiánon található pontokat szúrjuk ilyenkor.


De ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A gyomor meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


HÁROM PONT FOGFÁJÁSRAS:

Ju liao: a "nagy csontnyílás" (ST3). Az arcon van, az orrszárny alsó peremétől oldalra, a szem közepe alatt. Bemélyedés tapintható. A felső fogsor elüső fogainak fájdalmára.


Jia che: az "arc kordéja" (ST6). Az állkapocsszeglet felett. Ha összeszorítjuk a fogainkat akkor itt keletkezik egy domb. A pont ott van ahol a domb teteje. Elernyesztett fogszorításnál érezni egy kis bemélyedést az izomban. (Megj.: nem fogszorítás közben nyomjuk.) Az alsó fogsor hátsó fogainak fájdalmára.Xia guan: az "alsó kapu" (ST7). Az előző pont fölött van, ahol a járomcsont (vízszintesen futó rúdszerű csontot keressünk az arc oldalán) alatt egy bemélyedés tapintható. A felső fogsor hátsó fogainak fájdalmára.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a mutató- vagy a középső ujj begyével (legjobb a középső ujj begyével, és akkor a középső ujj körme felől rá tudunk nyomni, rá tudunk erősíteni a mutatóujjal is!) Ezeket a pontokat mindig kombináljuk a vastagbél meridián "egyesülő völgy (LI4) pontjával, ld.: itt.


EMÉSZTÉST SEGÍTŐ PONTOK:

Tian shu: az "égi tengely" (ST25). A köldök mellett vízszintesen, kétoldalt, a köldöktől kb 2 centire (a pontos

távolság: a hüvelykujjunk szélessége, annak legszélesebb részénél, kétszer).

Akupresszúra: nyomó dörzsölés vagy simítás tenyérrel. Lehet ökölbe szorított kézzel, az ujjak bütykeivel ütögetni is. Mindkét módszerrel egy mélyebbre ható, szétterjedő érzet létrehozása a cél.Zu san li: a "a láb harmadik helye" (ST36). A lábszáron, a sípcsonttól kifelé, egy tenyérnyivel a térdkalács alatt. Ülve, behajlított térddel keressük meg. Tenyerünket ráhatjuk a sípcsontra a térdkalács alatt, a mutató- és kisujjaink közötti távolsággal mérjük ki, hogy milyen messze van a pont a térdkalácstól. Utána a sípcsonttól kifelé kb. annyira van, mint a középső ujjunk vastagsága. Tapintható egy árok az izomkötegek között.

Akupresszúra: nyomó dörzsölés. Hüvelykujjal ráfogunk, a másik négy ujjunk hátra kerül a vádlira. Vagy ütögethető ököllel, ha nehéz kényelmesen rányúlni. Akkor jó, ha a sípcsont mentén végigsugárzó érzet alakul ki.
Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.

Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!