Akupresszúra a "vastagbél" meridiánon

Fejfájás, torokfájás, orrdugulás, szemgyulladás... Az akupunktúrában a vastagbél meridiánon található pontokat szúrjuk ilyenkor.

De ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A vastagbél meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


He gu: az "egyesülő völgy" (LI4). A kézháton van, a mutatóujjhoz és a hüvelykujjhoz kapcsolódó kézközépcsontok között. Ha összeszorítjuk a mutató- és hüvelykujjakat egymáshoz, akkor itt keletkezik egy kis domb; a domb tetejénél van a pont.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk hüvelykujjal. A másik kéz hüvelykujjával a kézhát felől kell nyomni a pontot, úgy, mintha a kézközépcsont alá akarnánk benyomni.


Qu chi: a "hajlati tó" (LI11). A könyökhajlat külső oldalán van; ha behajlítjuk a könyökünket, keletkezik ott egy redő; a redő végénél val a pont.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer a pontnál tapintható gödörben. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk hüvelykujjal.


Ying xiang: az "illatok fogadása" (LI20). Az arcon az orr mellett kétoldalt; az orrszárny mellett, az orrtól az ajkak szélei felé futó átlós redőben.

Akupresszúra: nyomó dörzsölés. Hüvelykujjainkat behajlítjuk, és az ujjpercek hátuljával fel le dörzsölve nyomkodjuk mindkét pontot egyidejűen. Hatása: ha az orr kitisztul és jobban szelel.


Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!