top of page

Akupresszúra a "vastagbél" meridiánon

Fejfájás, torokfájás, orrdugulás, szemgyulladás... Az akupunktúrában a vastagbél meridiánon található pontokat szúrjuk ilyenkor.

De ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A vastagbél meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


He gu: az "egyesülő völgy" (LI4). A kézháton van, a mutatóujjhoz és a hüvelykujjhoz kapcsolódó kézközépcsontok között. Ha összeszorítjuk a mutató- és hüvelykujjakat egymáshoz, akkor itt keletkezik egy kis domb; a domb tetejénél van a pont.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk hüvelykujjal. A másik kéz hüvelykujjával a kézhát felől kell nyomni a pontot, úgy, mintha a kézközépcsont alá akarnánk benyomni.


Qu chi: a "hajlati tó" (LI11). A könyökhajlat külső oldalán van; ha behajlítjuk a könyökünket, keletkezik ott egy redő; a redő végénél val a pont.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer a pontnál tapintható gödörben. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk hüvelykujjal.


Ying xiang: az "illatok fogadása" (LI20). Az arcon az orr mellett kétoldalt; az orrszárny mellett, az orrtól az ajkak szélei felé futó átlós redőben.

Akupresszúra: nyomó dörzsölés. Hüvelykujjainkat behajlítjuk, és az ujjpercek hátuljával fel le dörzsölve nyomkodjuk mindkét pontot egyidejűen. Hatása: ha az orr kitisztul és jobban szelel.


Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!

Comments


bottom of page