top of page

Szellemi leépülés megelőzése a kínai orvoslás szerint


Világszerte körülbelül 55 millió embert érint a szellemi leépülés. Szellemi leépülés több betegségben előfordulhat: ezek közül leggyakoribb az érrendszeri demencia és az Alzheimer-kór.


A legújabb kutatások szerint a következők járulnak hozzá a szellemi leépülés kialakulásához:

- fiatal korban: iskolázottság és tanulás hiánya (nem alakul ki a tanulás szokása);

- középkorban: agyi sérülés, halláscsökkenés, magas vérnyomás, túlzott alkoholfogyasztás (heti 21 egységnél több; 0,2 dl tömény szesz 1 egység, egy doboz sör 2 egység stb.), elhízás;

- idős korban: dohányzás, depresszió, magányos életvitel, elégtelen testmozgás, légszennyezés, cukorbetegség.

A tudomány mai állása szerint a fentiek a szellemi leépülés okainak kevesebb mint felét teszik ki. Az okok nagyobbik része nem kielégítően feltárt.


Érdemes áttekinteni, hogy a fentiekhez mit tehet hozzá a kínai orvoslás.

Testmozgás

A figyelmet és a koordinációt fejlesztő kínai tornagyakorlatok különösen jók: ilyenek a taj csi, a csi kung stb. Ezek a gyakorlatok fejlesztik a testtartással kapcsolatos tudatosságot, a végtagok mozgása közötti összhangot és az egyensúly érzékelését. Érdemes rászánni az időt és energiát elsajátításukra. Akinek ez nem fér bele az idejébe, egyszerűbb gyakorlatként végezhet: hátrafelé sétálást vagy csukott szemmel sétálást (csak megfelelő sportpályán, a biztonságra ügyelve!), mert ezek is megtornáztatják az idegrendszert.

Hobbi

Kínában tele vannak esténként a terek és a parkok idős és középkorú emberekkel, akik táncolnak, zenélnek, énekelnek, verset szavalnak, sakkoznak stb. A szellemi aktivitás fenntartására jók a művészeti jellegű hobbik és az ilyen hobbik kapcsán jó társaságba kerül az ember.

Társaság

Rendszeresen tartsuk a kapcsolatot és járjunk össze családtagokkal, szomszédokkal, barátokkal. Akinek az előbbiekből valamely oknál fogva kevesebb van az életében, az valamely hobbi, sport vagy szakkör által alakítson ki minél több barátságot, kapcsolatot. Az egyedüllét, a sok tévézés, sok számítógépezés, sok okostelefonozás nem tesz jót a szellemi frissességnek.

Mindig tanulni

Aki nem használja az izmait az nem lesz izmos, és ugyanígy csökken a szellemi kapacitása annak aki nem használja elméjét. Szülőnek fontos megismertetni a gyermekükkel a tanulás örömét, hogy a tudásvágy egy életen át megmaradjon. Időseknek mindig új dolgokat kell tanulniuk: nyelvet, sportot, művészetet: ki mit szeret.

Pihenés

A kínai orvoslás szerint a szellemi leépülés egyik gyakori oka lehet, ha valaki hosszú éveken át nem pihen eleget, nem ad elegendő lehetőséget a szervezetének a feltöltődésre. A feltöltődés legfontosabb időszakai: az éjszaka és a tél; ezért a következő jó tanácsokat érdemes megszívlelni:

- le kell szokni a rendszeres éjszakázásról; legkésőbb 10-11 körül le kell feküdni, télen még korábban;

- télen korán kell feküdni és későn kelni, tudatosan többet kell pihenni;

- ha éjszaka keveset aludtunk, akkor ebéd után fél óra pihenéssel sokat lehet pótolni; aki nem tud ilyenkor elaludni, tarthat csendes pihenőt;

- alvászavar esetén tenni kell az alvásminőség javításáért (és lehetőleg ne az altató legyen az első megoldás);

- télen csökkenteni kell a kimerítő fizikai aktivitást, de ugyanakkor nem szabad teljesen elhagyni a testmozgást;

- télen a túlzott szellemi megerőltetést is kerülni kell; a hosszan tartó erős stresszel járó feladatokat ne télre ütemezzük és a különféle szellemi izgatószereket is kerüljük stb. Fő a nyugalomra törekvés.

Melegen tartani a lábakat és derekat

A kínai orvoslás szerint a lábakon át behatoló hideg keringési zavarok előidézője lehet. Ha télen nem öltözünk fel rendesen, az hosszú távon legyengíti a szervezetet, ami évek múltán a szellemi funkciók legyengülésével is járhat. Egy jó tipp: amikor téli gumi kell (7 fok alatt szokták ajánlani), akkor már kell a harisnya vagy jégeralsó. Télen a zokni érjen boka fölé és a derék legyen befedve.

Olajos magvak, szuper ételek

A kínai orvoslás szerint a dió és a szezámmag fogyasztása jó hatással van a szellemi működésre és ez valahol valamennyi olajos magra igaz. A kínai gyógynövények közül gyakran használatos a konyhában a lícium, azaz a „goji” bogyó, melyhez szintén öregedést lassító hatásokat társít a hagyomány.

Azonban ne feledjük: nincs az az étrendkiegészítő vagy étel ami csodát tud tenni, ha nincs rendben az életvitelünk. Jók az egészséges ételek, de csak a helyes életvitel mellett, úgyhogy tartsuk be az összes fenti ajánlást. Vagy lehetőleg minél többet belőlük.

Comments


bottom of page