top of page

Mit tegyünk a hideg ellen?

A kínai orvoslás szerint a hideg hatására lassul a testünkben a keringés.


Ha télen nem védekezünk megfelelően a hideg ellen, akkor a hideg behatol a szerveztbe és fontos folyamatokat gátolva, utat nyitva számos betegségnek.Mely testrészeket kell főképp védeni a hidegtől?

· a kezeket és a lábakat: télen mindig hordjunk téli zoknit; ha fázik a kezünk, viseljünk kesztyűt

· a nyakat: viseljünk magas nyakú kabátot vagy sálat

· a derekat és a hasat: soha ne legyenek télen fedetlenül

· a térdeket: nadrág alatt viseljünk vastag harisnyát vagy “jégeralsót”

· a légutakat: nagy hidegben orron át vegyük a levegőt


Mit tegyünk még a hideg ellen?

- minden nap sétáljunk legalább fél órát, hogy felpezsdítsük a keringést

- este vegyünk forró lábfürdőt, melybe tehetünk szecsuáni borsot, ami csípős és melegítő hatású

- együnk melegítő ételeket; íme a kínai orvoslás gyógyító ételeiből néhány példa:

· Mézes jujuba tea (jujubadatolyát némi csíkokra vágott gyömbérrel vízben felteszünk főni, miután felforrt, egy kis szárított mandarinhéjat teszünk bele, majd néhány perc után levesszük a lángról. Mézzel édesítjük, amikor már ihatóan meleg hőmérsékletű. Ez egy melegítő és erősítő ital. Ügyeljünk arra, hogy ne használjunk gombaölővel kezelt mandarinhéjat!)

· Bárányhúsleves retekkel (A húst kockázzuk, fél órára hideg vízbe áztatjuk, majd lemossuk. Forrásban lévő vízhez egy kis rizsbort (vagy pálinkát) teszünk, ebbe 3-5 percre beletesszük a húskockákat, majd kivesszük és szűrőben hideg vízzel átmossuk. Ezután hideg tiszta vízben feltesszük főni babérlevéllel, feketeborssal, néhány gyömbérszelettel és egy fej hagymával. Ezen túl ízlés szerint zöldségelhető és fűszerezhető. Az utolsó fél órában tesszük bele a felkockázott jégcsapretket. A retek mennyisége körülbelül a húsmennyiség fele-kétharmada legyen. A végén ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Tálaláskor friss zöldfűszerrel (pl. petrezselyem, koriander, újhagyma zöldje stb.) szórhatjuk. Aki szereti, birkából is készítheti. A bárány- vagy birkahús erősen melegítő hatású – egy igazi téli étel. A retek szerepe az emésztés elősegítése, a légutakban felgyülemlő váladék oldása.)

· Tyúkhúsleves gesztenyével (Ízlés szerint, megszokott módon tyúkhúslevest készítünk. Ajánlott a hússal együtt egy-két kurkumagumót, pár szelet gyömbért és némi pórsáfrányt is beletenni – ezek mind élénkítik a vérkeringést. Az utolsó egy-fél órában beletesszük a levesbe a megtisztított szelídgesztenyéket. A szelídgesztenye a kínai orvoslás szerint javítja az emésztést, az anyagcserét és a vérkeringést.)A fent leírt egzotikusabb összetevők nagy része nálunk beszerezhető (pl jujuba, mandarinhéj, kurkumagumó, szecsuánibors stb). Érdeklődjenek emailben: info@kinai-medicina.hu :)


Comentários


bottom of page