top of page

Mennyi vizet igyunk? A kínai orvoslás szerint eltérőek a szükségletek!

Az Egészségügyi Világszervezet szerint kb. 2 L vízre van egy embernek naponta szüksége. Ez egyfelől testsúlytól függően változhat. Másfelől a hőmérséklet, az aktivitás mértéke mind módosíthatják a napi szükségletet.

A kínai orvoslás szerint ennél nagyobb egyéni eltérések is lehetnek: attól függően, hogy milyen típusú folyamatok zajlanak bennünk, több vagy kevesebb vízre lehet szükségünk a nagy átlaghoz képest.


Próbál annyit inni amennyit kellene, de nem megy? Vagy éppen sokkal többet kívánna?


Sokan azért kívánnak kevesebb vagy több vizet a javallottnál, mert olyan jellegzetes folyamatok zajlanak bennük, amelyek megváltoztatják az elfogyasztott víz feldolgozását és hasznosítását.


Aki tud valamennyit a kínai orvoslásról, bizonyára hallott már „yin és yang” fogalmáról. Ha fokozottan melegünk van, ki van pirulva az arcunk, magas a pulzusszámunk, állandóan szomjasak vagyunk – az egy tipikusan „yang” állapot. Ha nagyon fázósak vagyunk, sápadtak, alacsony a pulzusszámunk és ritkán érezzük szomjasnak magunkat – az egy „yin” jellegű állapot.


Ezért, ha fokozottan kívánjuk a vizet akkor lehet, hogy az éppen egy „yang” vagy “hőség” állapotnak a jele. Ha meg sehogy se bírjuk leerőltetni a harmadik pohár vizet, az pedig talán arról tanúskodik, hogy egy „yin” vagy „hideg” típusú folyamat megy végbe bennünk.


Ebből több tanulság is leszűrhető:

· ha a nagy átlagnál jobban vagy kevésbé kívánjuk a vizet az lehet alkati kérdés, de lehet valami működési zavar kísérőjele is: érdemes rá odafigyelni

· eltérő testalkatú vagy állapotú embereknek eltérők a vízbeviteli szükségletei (a testsúly, a mozgás, a hőmérséklet és a hasonló tényezőkön túlmenően is).


A legfőbb alkati típusok és vízbeviteli jellemzőik:

„Yang hiányos” állapot: állandó fáradékonyság és fázósság, sápadtság jellemző, lehet étvágytalanság és gyakori híg széklet is. Ilyenkor egyfelől a nagy átlagnál érdemes valamivel kevesebbet inni, mert a szervezet feldolgozóképessége alulműködik. Kerülendők a hideg italok és a sok nyers étel. Ajánlott a meleg innivaló.

„Yin hiányos” állapot: hőségérzet, nyugtalanság, szárazságtünetek gyakoriak. Ilyenkor jobban esik a sok innivaló és ajánlott is több vizet inni. Szobahőmérsékletű víz ajánlott és sok zöldség, gyümölcs.

„Nedvesség megrekedésére” bő köpet jellemző, hasi puffadás, híg széklet, elnehezült végtagok, szédülés stb. Ilyenkor nem esik jól a sok víz és általában valamivel kevesebbet javallott inni az átlagosnál. Meleg innivaló ajánlott.


Ezekkel a jellegekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Aki jobban meg szeretné érteni szervezete vízigényét a kínai orvoslás szemszögéből, az legjobb, ha felkeres egy megfelelően képzett szakembert.


Láthatjuk, hogy a vízivás kérdése nem olyan egyszerű, hogy „naponta meg kell inni ennyi és ennyi vizet”. Sok eltérés lehet az átlagtól. Érdemes ezekre odafigyelni és az egyéni szükségleteinkhez igazítani a vízfogyasztást.

Comments


bottom of page