top of page

Megint itt a kánikula! Néhány jó tanács a kínai orvoslás bölcsessége szerint:


A „kis kánikula” időszaka idén: július 7-22 tart.


A kínai holdnaptárban július 7-8 körül kezdődik a „kis kánikula” nevű időszak (utána jön majd a „nagy kánikula”).

Erre az időszakra a nagy hőség jellemző.

A nagy hőség hatása az emberi szervezetre: könnyebben leszünk ingerültek, nyugtalanok és fáradékonyak.


Mindenhol csak a folyadékpótlásról és az UV-védelemről hallani – melyek nagyon fontosak –, de hasonlóan fontos a szellemi egészségmegőrzésre is odafigyelni ebben az időszakban!


Ezért különösen fontos a „kis kánikula” idején tudatosan tenni a nyugodtabb lelkiállapotért. Gondoskodjunk arról, hogy legyen rendszeres kikapcsolódás, testmozgás, hogy legyen lehetőségünk kiadni a feszültséget, megnyugodni. Különösen a reggeli és esti órákban, amikor nincs olyan nagy meleg, hasznos a könnyed testmozgás, úm.: séta, torna, taj csi, jóga stb. A testmozgás mellett a hobbival, játékkal töltött idő segít még a kiegyensúlyozott lelkiállapot megőrzésében: sakkozás, kertészkedés, festés, zenélés, ki mit szeret. Egy a lényeg: legyen valamilyen stresszoldó program minden nap!


Fáradékonyság ellen jó a rövid ebéd utáni pihenő: fél óra alvás; vagy annak, aki nem szeret aludni egy negyed óra csended pihenő csukott szemmel. Figyelem: a képernyőnézés nem megfelelő pihenés, mert folyamatosan ingereli a szemünket és tudatunkat!


Figyeljünk oda a pihenésre és a stresszűző kikapcsolódásra, testmozgásra! A szervezetünk meghálálja.

Comments


bottom of page