Egy téli gyógyító étel: a retek

“Amint retek kerül a piacra, az orvosnak kevesebb a dolga”, tartja egy régi kínai mondás. És valóban: a reteknek komoly értéke van az egészségmegőrzésben, ha jól használjuk.

A kínai orvoslás szerint a retek elősegíti az emésztést és oldja a torokváladékot. Ennek nagy haszna van télen, amikor egyfelől nehezebb, táplálóbb ételekből többet eszünk, másfelől a hideg, párás (szmogos) időben könnyen megrekedhet a légutakban a váladék.


Kínában elsősorban a jégcsapretekhez hasonló retket fogyasztanak, de más fajtákat is használhatunk.

A nyersen fogyasztott reteknek nedvesítő hatása is van, így szárazabb, letapadt torokváladék esetén is szokás használni.

A főtt retek gyakran szerepel kínai húslevesekben, az emésztést elősegítendő.

A retekből remek téli savanyúság készíthető besózással, a kovászos uborkához némileg hasonló módszerrel.


Egyet fontos észben tartani a retekkel kapcsolatban: mozgató, „levezető” étel, a téli nehéz ételek ideális kiegészítője, éppen ezért éhgyomorra, amikor még nincs mit „oldani”, emészteni, nem ajánlott. Pont, ahogy a magyar mondás is tartja: „reggel méreg, délben étek, este gyógyszer”.

Legújabb blogbejegyzések