top of page

Egészségmegőrzés allergiaszezonban – a kínai orvoslás szerint

Egyesek tavasszal, mások nyár végén, ősz elején sokat küszködnek allergiás tünetekkel: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés stb.

Aki már átélt ilyet, általában azt is tudja, hogy a tüneteket az okozza, hogy a


szervezet „túlreagál” bizonyos környezeti hatásokat (pl. virágpor) és úgy próbál szabadulni tőlük, mint ahogy a kórokozóktól tenné.


De hogyan látja az allergiát a kínai orvoslás?


Egyfelől hasonlóan: az orron és a szájon keresztül bejut egy anyag, mely a tüdőt és kapcsolódó részeit (orr, torok, légcső stb.) zavarja és a szervezet megpróbál szabadulni tőle. De miért van az akkor, hogy ha két ember keresztülvág egy parlagfű- vagy feketeüröm-mezőn, akkor lehet, hogy az egyik heveny köhögőrohamot kap, míg a másiknak meg semmi baja?


Itt van a kínai orvoslásnak egy fontos meglátása: azért reagál a testünk egy alapvetően ártalmatlan virágporra úgy mintha az egy kórokozó lenne, mert a szervezet le van gyengülve és az ilyen enyhébb ingereket is túlreagálja. Tehát a kínai orvoslás szerint maga az allergiás reakció csak a betegség megnyilvánulása, és a betegség gyökere a szervezet meggyengülése, alulműködése.


Az allergiások szervezete le van gyengülve – és csak a szervezet erősítésével lehet megakadályozni a tünetek kiújulását.


Sok lehetséges intézkedés van az allergiás rohamok elkerülésére vagy enyhítésére:

- ne menjünk olyan helyre, ahol allergiát kiváltó tényezők vannak (ezt nem mindenki teheti meg)

- tartsuk nedvesen a torkunkat, igyunk elegendő vizet (de ne túl hideget!)

- tartsunk magunknál korszerű, allergia elleni gyógyszereket

- használjuk a kínai orvoslás szénanátha elleni gyógynövénykeverékeit (pl. Magnóliabimbó-por – Xin yi san stb.)

- Akupresszúrás pontokkal enyhíthetjük az orrdugulást (pl. ying xiang akupont dörzsölése)

- hőmérsékletingadozáskor még érzékenyebbé válhatunk, ami ellen úgy védekezhetünk, hogy amennyiben tudjuk, hogy korán reggel vagy késő este kint fogunk tartózkodni a szabadban, akkor készüljünk az eltérő hőmérsékleteknek megfelelő ruhával (tehát vigyük pulóvert vagy kabátot stb.)


A lehetséges óvintézkedéseknek se eleje se vége, mindenki megtalálhatja köztük a neki megfelelőt, de a legfontosabb és leggyökeresebb intézkedésről még nem volt szó: a szervezet erősítéséről!


A kínai orvoslás szerint amennyiben a szervezetet sikerül kellőképpen megerősíteni, a rendes működését helyreállítani, akkor úgy elejét lehet venni az ismétlődő allergiás rohamoknak!


Ezért különösen fontos minden allergiásnak az alábbi néhány életviteli tanácsot megfogadni:

- a rendszeres testmozgás erősít; nem csak az allergiás rohamokat, de a gyakori elhúzódó megfázást is meg lehet előzni vele. A testmozgás legyen rendszeres; olyan legyen, amit szeretünk csinálni. Fontos a fokozatosság: nem kell hirtelen nagy sportteljesítményre törekedni, mert az inkább túlzottan kifáraszt.

- Legyen rendszeres étkezés: rendes reggeli, nem túl nagy vacsora, változatos táplálkozással (ne csak húst krumplival).

- Legyen elegendő pihenés: feküdjünk és keljünk rendszeresen, ne éjszakázzunk sokat, főképp munka miatt ne.


Már csak ebből a három szempontból megközelítve gyökeres változást lehet elérni: szervezetünket jelentősen megerősíthetjük, az allergiás tünetek csökkenéséhez vagy akár teljes elmaradásához vezetve. És akkor még nem is szóltunk a kínai orvoslás különféle erősítőkúráiról, akár akupunktúrával, akár gyógynövényekkel.


A kínai orvoslás szerint, aki meg szeretne szabadulni a kellemetlen allergiás tünetektől, annak meg kell erősítenie a szervezetét. És ehhez a legjobb eszközök mindenkinek saját magában rejlenek.

Comentarios


bottom of page