top of page

Dió – a mindennapi gyógynövény

A kínai orvoslás ételnek is számító gyógynövényei közül itthon talán a dió a legnépszerűbb.

Nem véletlen, hogy nem csak a kínai gyógyászatban ismert.

Megannyi házi praktika, otthoni gyógymód kapcsolódik hozzá Kínában is.

Ezekből mutatunk be néhány egyszerűbbet, még tornagyakorlat is van közöttük!A mindennapi dió:

Avagy a dió, mint természetes táplálékkiegészítő. Kezdjük napi 1 dióbél elfogyasztásával. A dióbelet lassan és sokáig, apróra szétrágva, majd lassan lenyelve együk meg. Öt nap múltán növeljük a dióadagot eggyel. Egészen napi húsz darabig növeljük a mennyiséget. A húsz darabos adagig kb. három hónap alatt jutunk el, így mindenszentektől farsangig végigcsinálhatjuk az egész telet ezzel a természetes erősítőszerrel. Hosszú távon így fogyasztva élvezhetjük igazán a dióban lévő össze értékes gyógyító anyag jótékony hatását.


Melegítő-erősítő tea:

Összetevői: 5 dió bele, 2 kimagozott jujuba-datolya mag nélkül, 2 longánmaglepel, 3g leveles „vörös” tea (vörösnek hívják Kínában a fekete teát). Az össztevőket vízben főzzük 10-15 percig. A főzetet isszuk, a dióbelet gyümölcsöket megesszük. Aki nem tud jujubát vagy longánt beszerezni: írjon nekünk (info@kinai-medicina.hu), és tudunk utánvéttel küldeni gyógyszerkönyvi minőségű jujubát és/vagy longánt.


Dióval kézmasszázs:

Hámozatlan egész diókat használhatunk kézmasszírozó és -tornáztató golyók gyanánt, hasonlóan az itthon csikung golyóknak is nevezett eszközökhöz. Két (vagy három) diót kell egy kézzel körbe-körbe görgetni a tenyérben az ujjakkal mozgatva. Napi 5-10 perc ajánlott, mindkét kézzel. Mint minden testmozgásnál itt is fontos a fokozatosság (rövid gyakorlási idővel kezdeni és onnan lassan növelni) és a kitartás (min. 2-3 havi gyakorlástól várható eredmény). A gyakorlat javítja a kézügyességet és oldja a feszültséget. Bárhol és bármikor végezhető.

Comments


bottom of page