top of page

Akupunktúra az álmatlanság kezelésében

Ha az alvás nem pihentető és kevés, akkor a kínai gyógyászat szerint érzelmi zavarok, rendszertelen táplálkozás, munka és pihenés egyensúlyvesztése vagy betegség utáni gyengeség lehet az oka.

Kínai tapasztalatok szerint az akupunktúra jó eredményt ad álmatlanság kezelésében. Mellette oki vizsgálatok is kellenek, és ha valamilyen pszichiátriai, neurológiai vagy belgyógyászati betegség miatt rossz az alvás, akkor kezelni kell az alapbetegséget.


Kínában elsősorban depresszió, szorongás miatti alvászavaroknál használják az akupunktúrát; és neurózis vagy változókor miatti rossz alvás esetén is.


Újabb tudományos bizonyítékok szerint depresszió miatti álmatlanságnál lehet ajánlani az akupunktúrát (Dong 2017). Akupunktúrás kezelés után többeknél javult az alvásminőség, az álkezelésben (ún. placebo) részesülőkkel vagy nem kezeltekkel összehasonlítva; és az akupunktúrával kiegészített egyéb kezelések jobb eredményt hoztak, mint az anélküliek (Cheuk 2012). A kutatások ebben a témában folyamatosan javuló módszertannal készülnek és a következő években itt is új fejlemények várhatók.


Hogy történik az álmatlanság akupunktúrás kezelése? A páciens hanyatt vagy hason fekszik. Kb. öt-tizenöt hajszálvékony, steril acéltű beszúrásával történik az akupunktúrás pontok ingerlése. Álmatlanságnál a leggyakoribb szúráshelyek a fejtetőn, a csuklónál és a lábszáron vannak (de találkoznak a törzsön is). A tűk helyén bizsergést, áramlást, enyhe zsibogást vagy feszítést lehet érezni. Ezek az érzetek szétterjedhetnek, míg a tűk fél órán át bent maradnak és gyakran tűkihúzás után is érezhetők. Az akupunktúrás kezelés jellemzően kétnaponta történik. Tíz kezelés egy kúra; enyhébb esetben egy kúra is elegendő ahhoz, hogy jelentősen javuljon az alvás, súlyosabb esetben kettő-három is kellhet. Megfelelő életmód esetén a hatás hónapokig vagy tovább is tarthat.


A kezelések mellett általában rendszeres testmozgásra és rendezett életvitelre bátorítjuk a pácienseket, főleg az étkezések és a lefekvés időpontjait illetően.

Comments


bottom of page