top of page

Akupresszúra az "epehólyag" meridiánon

Fejfájás, a szem- és a fül panaszai, máj- és epehólyag-betegségek esetében az "epehólyag" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


Az epehólyag meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Feng chi: a "szél tava" (GB20). A tarkón van, a koponya hátsó pereme alatti bemélyedésben, a csuklyás izom és a fejbiccentő izom között. Először tapintsuk ki a koponya pereme alatt középen lévő bemélyedést, majd ujjunkat innen vízszintesen kifelé csúsztatva a következő bemélyedésben van a keresett pont. Ez a pont fejfájás, nyakfájás, szédülés, illetve fül- vagy a szempanaszok esetén egyaránt nagyon gyakran használt. Visszatérő migrén esetén rendszeres akupresszúrája csökkentheti a rohamok erősségét és gyakoriságát.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg felfelé vagy lefelé áradó enyhe bizsergést nem érzünk. Saját magunknak úgy nyomhatjuk, ha mindkét hüvelykujjunkat a pontra helyezzük és a többi ujjainkat feljebb a fejünkre, majd a hüvelykujjat enyhén hajlítva nyomunk befelé és felfelé.Jian jing: a „váll kútja” (GB21). A váll és a tarkó között van, a lapocka fölött, a vállcsúcs és a legjobban kiálló nyaki csigolya között félúton. Nyak és vállfájdalmak kezelésében gyakran használatos. Ülőmunka miatti nyak- és vállmerevség enyhítésére ideális akupresszúrás pont. Terhességben nem szabad használni, mert a nagyon erős ingerlése méhösszehúzódást válthat ki!


Akupresszúra: legjobb párban akupresszúrázni; akinek a pontot nyomják leül, aki nyomja a pontot mögötte áll és hüvelykujjal nyomja lefelé egyidejűen mindkét oldali pontot. Saját magunknak úgy akupresszúrázhatjuk, ha a másik oldali kezünkkel elölről átnyúlunk, és a mutató- és középsőujjak hegyével nyomjuk lefelé.
Yang ling quan: a „külső dombi forrás” (GB34). A lábszár külső oldalán van, a térd alatt. Először tapintsuk ki a szárkapocscsont dudorát a térd alatt! (Két csont van a lábszárban: a vastagabb a sípcsont, a szárkapocscsont a vékonyabb). Ha ujjunkat a térd külső oldalától lefelé csúsztatva kitapintottuk a szárkapocscsont felső végét, akkor onnan kb 1,5-2 cmre előre és lefelé csúsztatva egy lágyabb bemélyedésben található a keresett pont. Izomlazító hatású, ezért széles körben alkalmazzuk a nyak, a hát és a végtagok fájdalmainál. Lábikragörcs esetén is jó hatású az akupresszúrás nyomása. Továbbá bordatáji fájdalmak enyhítésében is használható.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg szétterjedő bizsergést, feszülést nem érzünk. Ennél a pontnál vastagabb izomzat van, úgyhogy viszonylag erősebb nyomást kell kifejteni. A nyomás hatására kialakuló érzet jellemzően a lábszár mentén terjed.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!

Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


Commentaires


bottom of page