top of page

Akupresszúra az "epehólyag" meridiánon

Fejfájás, a szem- és a fül panaszai, máj- és epehólyag-betegségek esetében az "epehólyag" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


Az epehólyag meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Feng chi: a "szél tava" (GB20). A tarkón van, a koponya hátsó pereme alatti bemélyedésben, a csuklyás izom és a fejbiccentő izom között. Először tapintsuk ki a koponya pereme alatt középen lévő bemélyedést, majd ujjunkat innen vízszintesen kifelé csúsztatva a következő bemélyedésben van a keresett pont. Ez a pont fejfájás, nyakfájás, szédülés, illetve fül- vagy a szempanaszok esetén egyaránt nagyon gyakran használt. Visszatérő migrén esetén rendszeres akupresszúrája csökkentheti a rohamok erősségét és gyakoriságát.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg felfelé vagy lefelé áradó enyhe bizsergést nem érzünk. Saját magunknak úgy nyomhatjuk, ha mindkét hüvelykujjunkat a pontra helyezzük és a többi ujjainkat feljebb a fejünkre, majd a hüvelykujjat enyhén hajlítva nyomunk befelé és felfelé.Jian jing: a „váll kútja” (GB21). A váll és a tarkó között van, a lapocka fölött, a vállcsúcs és a legjobban kiálló nyaki csigolya között félúton. Nyak és vállfájdalmak kezelésében gyakran használatos. Ülőmunka miatti nyak- és vállmerevség enyhítésére ideális akupresszúrás pont. Terhességben nem szabad használni, mert a nagyon erős ingerlése méhösszehúzódást válthat ki!


Akupresszúra: legjobb párban akupresszúrázni; akinek a pontot nyomják leül, aki nyomja a pontot mögötte áll és hüvelykujjal nyomja lefelé egyidejűen mindkét oldali pontot. Saját magunknak úgy akupresszúrázhatjuk, ha a másik oldali kezünkkel elölről átnyúlunk, és a mutató- és középsőujjak hegyével nyomjuk lefelé.
Yang ling quan: a „külső dombi forrás” (GB34). A lábszár külső oldalán van, a térd alatt. Először tapintsuk ki a szárkapocscsont dudorát a térd alatt! (Két csont van a lábszárban: a vastagabb a sípcsont, a szárkapocscsont a vékonyabb). Ha ujjunkat a térd külső oldalától lefelé csúsztatva kitapintottuk a szárkapocscsont felső végét, akkor onnan kb 1,5-2 cmre előre és lefelé csúsztatva egy lágyabb bemélyedésben található a keresett pont. Izomlazító hatású, ezért széles körben alkalmazzuk a nyak, a hát és a végtagok fájdalmainál. Lábikragörcs esetén is jó hatású az akupresszúrás nyomása. Továbbá bordatáji fájdalmak enyhítésében is használható.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg szétterjedő bizsergést, feszülést nem érzünk. Ennél a pontnál vastagabb izomzat van, úgyhogy viszonylag erősebb nyomást kell kifejteni. A nyomás hatására kialakuló érzet jellemzően a lábszár mentén terjed.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!

Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


bottom of page