top of page

Akupresszúra a "vese" meridiánon

Nőgyógyászati panaszok, ivarszervi vagy húgyúti tünetek esetében a "vese" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A vese meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Yong quan: a "bugyogó forrás" (KI1). A talpon található, nagyjából az talp elülső harmadának és hátsó két harmadának találkozásánál, ahol a lábujjak hajlításakor gödör keletkezik. Rendszeres masszírozása javítja a keringést, ellazító hatással van, elősegíti a jobb alvást.


Akupresszúra: A hüvelykujj hegyével nyomjuk-dagasztjuk. Erősebben is masszírozható. Legjobb, ha egy kellemesen ellazító forró vizes lábfürdő befejezéseképpen masszírozzuk.Tai xi: a "nagy hasadék" (KI3). A belsőboka és az Achilles-ín közötti bemélyedésben található. E pont stimulálása javítja a nemi funkciókat, csökkenti a húgyúti panaszokat.


Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg az egész lábba szétáradó bizsergést nem érzünk.

Alhasi szakasz. A hason halad végig a vese meridián a középvonal két oldalán, attól kb. 1 cm-re. Az alhasi pontjait (a köldök alattiakat) ivarszervi vagy húgyúti panaszok kiegészítő kezelése vagy megelőzése végett masszírozhatjuk.


Akupresszúra: tenyérrel körkörösen dörzsöljük az alhas köldök alatti részét középen, az óramutató járásával

megegyező irányban (mintha rajtunk lenne a képzeletbeli óra). Az egész alhasra kiterjedő érzet váltandó ki.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


Comments


bottom of page