top of page

Akupresszúra a "vékonybél" meridiánon

Fajfájás, tarkótáji fájdalom, váll- és lapockafájdalom, torokfájás esetében a "vékonybél" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.

És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!

A vékonybél meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Hou xi: a "hátsó csermely" (SI3). A tenyér élén található, a kisujj tövétől a csukló felé. Enyhén ökölbe hajlított

kéznél megjelenő legmélyebb redő végénél. Hátsó fejáfájásnál, nyaki merevségnél, derék és hátfájásnál egyaránt alkalmazható.Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. A másik kéz hüvelykujjával nyomjuk, mintha a csont (az 5. kézközépcsont) felé nyomnánk. Keressük meg azt a szöget, ahol a legerősebb az érzet. Helyes kivitelezéskor az érzet az alkar éle mentén a könyökig terjedhet.


Két pont nyak-vállfájdalomra:

Nao shu: a "a felkar ürege" (SI10). A váll hátuljánál. Először tapintsuk ki a lapockatövist, ami egy keresztbe futó csontos „vonal” a válltól a gerinc felé. A lapockatövis külső végénél van egy kis bemélyülés, majd a végén egy dudor. A bemélyüléstől közvetlenül lefelé van ez az akupont.


Bing feng: a "szélfogó" (SI12). A váll hátuljánál. Először tapintsuk ki a lapockatövist, ami egy keresztbe futó csontos „vonal” a válltól a gerinc felé. A lapockatövis felezőpontjánál van a pont a lapockatövis felett.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Erősebb inger ajánlott. Saját magunknak a másik oldali kéz középsőujjával tudjuk masszírozni, elölről keresztbe átnyúlva. De legjobb, ha családtagok, barátok egymáson végzik. Mindkét pont képes enyhíteni a hosszas ülőmunka okozta nyak- és vállfájdalmat, merevéget.


Tian rong: az "ég támasza" (SI17). Az állszegletnél van. Az állszeglettől hátrafelé, az állszeglet és a mögötte ferdén

fölfelé futó izomköteg között. Torokfájásnál, fülfájásnál használható.

Akupresszúra: nyomó technika. A hüvelykujj hegyével nyomjunk befelé az állszeglet és az izomköteg közé. Erős érzetet okoz, óvatosan nyomjuk 5-10 másodpercig, majd néhány másodperc szünet után ismételve.
Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!

Comments


bottom of page