Akupresszúra a "vékonybél" meridiánon

Fajfájás, tarkótáji fájdalom, váll- és lapockafájdalom, torokfájás esetében a "vékonybél" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.

És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!

A vékonybél meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Hou xi: a "hátsó csermely" (SI3). A tenyér élén található, a kisujj tövétől a csukló felé. Enyhén ökölbe hajlított

kéznél megjelenő legmélyebb redő végénél. Hátsó fejáfájásnál, nyaki merevségnél, derék és hátfájásnál egyaránt alkalmazható.Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. A másik kéz hüvelykujjával nyomjuk, mintha a csont (az 5. kézközépcsont) felé nyomnánk. Keressük meg azt a szöget, ahol a legerősebb az érzet. Helyes kivitelezéskor az érzet az alkar éle mentén a könyökig terjedhet.


Két pont nyak-vállfájdalomra:

Nao shu: a "a felkar ürege" (SI10). A váll hátuljánál. Először tapintsuk ki a lapockatövist, ami egy keresztbe futó csontos „vonal” a válltól a gerinc felé. A lapockatövis külső végénél van egy kis bemélyülés, majd a végén egy dudor. A bemélyüléstől közvetlenül lefelé van ez az akupont.


Bing feng: a "szélfogó" (SI12). A váll hátuljánál. Először tapintsuk ki a lapockatövist, ami egy keresztbe futó csontos „vonal” a válltól a gerinc felé. A lapockatövis felezőpontjánál van a pont a lapockatövis felett.

Akupresszúra: nyomó-dagasztó módszer. Egyidejűen nyomunk és körkörösen dagasztunk a hüvelykujj begyével. Erősebb inger ajánlott. Saját magunknak a másik oldali kéz középsőujjával tudjuk masszírozni, elölről keresztbe átnyúlva. De legjobb, ha családtagok, barátok egymáson végzik. Mindkét pont képes enyhíteni a hosszas ülőmunka okozta nyak- és vállfájdalmat, merevéget.


Tian rong: az "ég támasza" (SI17). Az állszegletnél van. Az állszeglettől hátrafelé, az állszeglet és a mögötte ferdén

fölfelé futó izomköteg között. Torokfájásnál, fülfájásnál használható.

Akupresszúra: nyomó technika. A hüvelykujj hegyével nyomjunk befelé az állszeglet és az izomköteg közé. Erős érzetet okoz, óvatosan nyomjuk 5-10 másodpercig, majd néhány másodperc szünet után ismételve.
Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!