Akupresszúra a "szívburok" meridiánon


A szív és a mellkas tünetei, gyomorpanaszok, nyugtalanság, szorongás esetében a "szívburok" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A szívburok meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:
Qu ze: a "hajlati láp" (PC3). A könyökhajlatban található, a hajlat közepén tapintható nagy vastag ín mellett, a „kisujji” oldalon (azaz: felfelé fordított tenyérnél a törzs felé eső oldalon). Rendszeres masszírozása enyhítheti a heves szívdobogásérzetet és a mellkasi nyomást; továbbá az alkar és a csukló fájdalmánál, merevségénél is elősegítheti a tünetek csökkenését.


Akupresszúra: A hüvelykujj hegyével nyomjuk-dagasztjuk. Másik négy ujjunkkal alulról a könyök alá nyúlunk és a hüvelykujj hegyével nyomunk befelé a lágy árokba.Nei guan: a "belső kapu" (PC6). Az alkar belső oldalán van a csukló felett; itt két nagy ín tapintható, ahogy végig futnak az alkarban a csuklóhoz, és a két nagy ín között van az akupont. Ha megvan a két nagy ín, akkor már a csak a csuklótól számított távolságot kell kimérni: a csuklóredő és a könyökredő között távolságot felosztjuk 12 részre, a csuklóredőtől 2 egységnyire található a nei guan akupont. E pont stimulálása egyfelől nyugtató, ellazító és szorongásoldó, másfelől csillapítja a hányingert, hányást, valamint a hasi- és mellkasi nyomásérzetet. Ez az egyik legfontosabb akupont az otthoni akupresszúrában.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg a tenyér felé áradó enyhe bizsergést nem érzünk. Ez egy érzékeny rész: ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk vadul, túl erősen. Általában legyengült, alulműködő szervezetnél az enyhe, gyengéd nyomás a jó; míg túlműködő, erős szervezetnél valamelyest erősebb nyomás alkalmazandó, de ekkor sem ajánlatos a túlzott erő használata. Lehetséges nem csak a nei guan akupont, hanem az egész meridián végig nyomkodása is: ilyenkor ugyanúgy a két nagy ín között masszírozzuk finoman az alkart, de nem csak egy pontban, hanem az alkar közepétől (ahonnan már jól kivehető a két vastag ín) egészen a csuklóig. Ezen a vonalon több, hasonló hatású pont található.Zhong chong: a „középső áradat” (PC9). A középső ujj legvégén van, középen. Magas láz, görcsroham esetén használatos ez a pont az akupunktúrában, de otthoni kiegészítő módszerként is bevethető az akupresszúrás stimulálása.

Akupresszúra: körömmel nyomjuk, ún. „vágó” módszerrel. Erősen nyomjuk néhány másodpercig, majd felengedjük; pár másodperc múltán ismételve.

Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!
Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!