top of page

Akupresszúra a "szívburok" meridiánon


A szív és a mellkas tünetei, gyomorpanaszok, nyugtalanság, szorongás esetében a "szívburok" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A szívburok meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:
Qu ze: a "hajlati láp" (PC3). A könyökhajlatban található, a hajlat közepén tapintható nagy vastag ín mellett, a „kisujji” oldalon (azaz: felfelé fordított tenyérnél a törzs felé eső oldalon). Rendszeres masszírozása enyhítheti a heves szívdobogásérzetet és a mellkasi nyomást; továbbá az alkar és a csukló fájdalmánál, merevségénél is elősegítheti a tünetek csökkenését.


Akupresszúra: A hüvelykujj hegyével nyomjuk-dagasztjuk. Másik négy ujjunkkal alulról a könyök alá nyúlunk és a hüvelykujj hegyével nyomunk befelé a lágy árokba.Nei guan: a "belső kapu" (PC6). Az alkar belső oldalán van a csukló felett; itt két nagy ín tapintható, ahogy végig futnak az alkarban a csuklóhoz, és a két nagy ín között van az akupont. Ha megvan a két nagy ín, akkor már a csak a csuklótól számított távolságot kell kimérni: a csuklóredő és a könyökredő között távolságot felosztjuk 12 részre, a csuklóredőtől 2 egységnyire található a nei guan akupont. E pont stimulálása egyfelől nyugtató, ellazító és szorongásoldó, másfelől csillapítja a hányingert, hányást, valamint a hasi- és mellkasi nyomásérzetet. Ez az egyik legfontosabb akupont az otthoni akupresszúrában.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg a tenyér felé áradó enyhe bizsergést nem érzünk. Ez egy érzékeny rész: ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk vadul, túl erősen. Általában legyengült, alulműködő szervezetnél az enyhe, gyengéd nyomás a jó; míg túlműködő, erős szervezetnél valamelyest erősebb nyomás alkalmazandó, de ekkor sem ajánlatos a túlzott erő használata. Lehetséges nem csak a nei guan akupont, hanem az egész meridián végig nyomkodása is: ilyenkor ugyanúgy a két nagy ín között masszírozzuk finoman az alkart, de nem csak egy pontban, hanem az alkar közepétől (ahonnan már jól kivehető a két vastag ín) egészen a csuklóig. Ezen a vonalon több, hasonló hatású pont található.Zhong chong: a „középső áradat” (PC9). A középső ujj legvégén van, középen. Magas láz, görcsroham esetén használatos ez a pont az akupunktúrában, de otthoni kiegészítő módszerként is bevethető az akupresszúrás stimulálása.

Akupresszúra: körömmel nyomjuk, ún. „vágó” módszerrel. Erősen nyomjuk néhány másodpercig, majd felengedjük; pár másodperc múltán ismételve.

Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!
Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


Comments


bottom of page