top of page

Akupresszúra a "máj" meridiánon

Nőgyógyászati panaszok, májbetegségek, látászavarok, rossz kedélyállapot, sok stressz esetében a "máj" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A máj meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Tai chong: a "nagy áradat" (LR3). A lábfejen van, az első és második lábközépcsontok közötti árokban (a lábközépcsontok hosszú, csőforma csontok a lábban, melyek olyanok mintha a lábujjak belső meghosszabbításai lennének). Ez a pont rendkívül széles körben használható! Egyfelől hangulati zavarok, szorongás, búskomorság esetén az egyik legfontosabb akupont; a hagyományos leírások szerint képes oldani a feszültséget. Másfelől menstruációs zavarok: rendszertelen ciklus, fájdalmas menzesz esetén rendszerező hatással bír. Továbbá különféle fájdalmakban – főleg fejfájásban – gyakori pont; a fájdalmas területnek megfelelő akuponthoz párosítva javíthatja a fájdalomcsillapító hatást.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg az egész lábfejben szétáradó enyhe bizsergést nem érzünk.Qu quan: a „hajlati forrás” (LR8). A comb belső oldalán van, közvetlenül a térd fölött. Behajlított térdnél keressük: először kitapintjuk a térd belső oldalán a comb felőli nagyobb csontot (ez a combcsont vastag vége) és onnan 1-2 cm-t felfelé csúsztatjuk ujjunkat a combon: a nagy elülső combizom (rendes nevén: négyfejű combizom) mögötti bemélyedésben van a pont. Különféle altesti fájdalommal járó esetekben alkalmazható: fájdalmas menzesz, fájdalmas lágyéksérv, húgyúti fertőzések miatti fájdalmak stb.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk; legjobb, ha felfelé, az altestbe sugárzó érzetet tudunk kiváltani.Qi men: a „szakaszkapu” (LR14). A mellkas alsóbb részén van, a mellbimbótól lefelé, két borda között. Férfiaknál a mellbimbótól függőlegesen lefelé, attól két bordaközzel lejjebb tapintjuk ki a pontot (a mellbimbó a 4. bordaközben van, ez a pont a 6.-ban található). Nőknél a kulcscsont (hosszúkás csont elől, a nyak és a váll között) felezőpontjától elképzelünk egy függőleges vonalat, és ahol ez a vonal keresztezi a 6. bordaközt, ott a pont. (A bordaközöket alulról is számolhatjuk: alulról felfelé indulva az elsőnek tapintható bordaköz a 9. A két lengőbordát ilyenkor nem számoljuk, persze.) Ezt a pontot gyakran használjuk pszichés eredetű mellkasi nyomásérzet enyhítésére, reflux esetén, menzeszhez kapcsolódó mellfeszülésben. Nyomott kedélyállapot enyhítésekor a tai chong (LR3) „nagy áradat” nevű ponttal párosítjuk; a két kiemelt jelentőségű akupont fokozott mértékben képes aktiválni a „máj meridiánt".

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg szétterjedő feszülést nem érzünk. Elég érzékeny pont, tehát nem igényel túlzottan erős nyomást.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


bottom of page