top of page

Akupresszúra a "máj" meridiánon

Nőgyógyászati panaszok, májbetegségek, látászavarok, rossz kedélyállapot, sok stressz esetében a "máj" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A máj meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Tai chong: a "nagy áradat" (LR3). A lábfejen van, az első és második lábközépcsontok közötti árokban (a lábközépcsontok hosszú, csőforma csontok a lábban, melyek olyanok mintha a lábujjak belső meghosszabbításai lennének). Ez a pont rendkívül széles körben használható! Egyfelől hangulati zavarok, szorongás, búskomorság esetén az egyik legfontosabb akupont; a hagyományos leírások szerint képes oldani a feszültséget. Másfelől menstruációs zavarok: rendszertelen ciklus, fájdalmas menzesz esetén rendszerező hatással bír. Továbbá különféle fájdalmakban – főleg fejfájásban – gyakori pont; a fájdalmas területnek megfelelő akuponthoz párosítva javíthatja a fájdalomcsillapító hatást.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg az egész lábfejben szétáradó enyhe bizsergést nem érzünk.Qu quan: a „hajlati forrás” (LR8). A comb belső oldalán van, közvetlenül a térd fölött. Behajlított térdnél keressük: először kitapintjuk a térd belső oldalán a comb felőli nagyobb csontot (ez a combcsont vastag vége) és onnan 1-2 cm-t felfelé csúsztatjuk ujjunkat a combon: a nagy elülső combizom (rendes nevén: négyfejű combizom) mögötti bemélyedésben van a pont. Különféle altesti fájdalommal járó esetekben alkalmazható: fájdalmas menzesz, fájdalmas lágyéksérv, húgyúti fertőzések miatti fájdalmak stb.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk; legjobb, ha felfelé, az altestbe sugárzó érzetet tudunk kiváltani.Qi men: a „szakaszkapu” (LR14). A mellkas alsóbb részén van, a mellbimbótól lefelé, két borda között. Férfiaknál a mellbimbótól függőlegesen lefelé, attól két bordaközzel lejjebb tapintjuk ki a pontot (a mellbimbó a 4. bordaközben van, ez a pont a 6.-ban található). Nőknél a kulcscsont (hosszúkás csont elől, a nyak és a váll között) felezőpontjától elképzelünk egy függőleges vonalat, és ahol ez a vonal keresztezi a 6. bordaközt, ott a pont. (A bordaközöket alulról is számolhatjuk: alulról felfelé indulva az elsőnek tapintható bordaköz a 9. A két lengőbordát ilyenkor nem számoljuk, persze.) Ezt a pontot gyakran használjuk pszichés eredetű mellkasi nyomásérzet enyhítésére, reflux esetén, menzeszhez kapcsolódó mellfeszülésben. Nyomott kedélyállapot enyhítésekor a tai chong (LR3) „nagy áradat” nevű ponttal párosítjuk; a két kiemelt jelentőségű akupont fokozott mértékben képes aktiválni a „máj meridiánt".

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg szétterjedő feszülést nem érzünk. Elég érzékeny pont, tehát nem igényel túlzottan erős nyomást.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


Comments


bottom of page