top of page

Akupresszúra a "kormányzó" meridiánon

A kínai orvoslásban nem csak szervekről elnevezett (pl. vese-, máj- stb.) csatornák, meridiánok léteznek. A szervekről elnevezett 12 „rendes” meridián mellett van még 8 „különleges vezeték” is. Ezeknek az a szerepe, hogy szabályozzák a „rendes” meridiánok működését.


A különleges vezetékek közül kettőnek vannak saját akupontjai – a többit a „rendes” meridiánokon keresztül lehet elérni –, az egyik a „befogadó”, a másik a „kormányzó” vezeték.


Mindkettő a test középvonalán található: a befogadó vezeték elől, míg a kormányzó vezeték hátul található.


Pontjaik elsősorban a lefutás során érintett területek kezelésére használhatóak: pl. gyomortájéknál emésztési, az alhasnál húgyivarrendszeri panaszok kezelésére stb.


Derékfájás, hátfájás, stressz és nyugtalanság, rossz alvás esetén a "kormányzó" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!A kormányzó meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Ming men: az "élet kapuja" (GV4). A deréktájékon van a középvonalon, a második és a harmadik derékcsigolyák hátsó nyúlványai között. Könnyű megtalálni: ha húzunk egy képzeletbeli vonalat vízszintesen, ott, ahol legkarcsúbb a derék, akkor ott az akupont, ahol ez a vonal metszi a gerincoszlopot. (Vagy ki is lehet számolni: először a keresztcsontot tapintjuk ki, attól fölfelé van az ötödik derékcsigolya, és innen felfelé számoljuk a csigolyákat a második és harmadikig.) Ez a pont derékfájásnál, húgyúti panaszoknál és nemi funkciózavaroknál sokszor használatos; különösen akkor, ha fázósság – főképp a derék fázóssága – a kísérőtünet. Így az otthoni akupresszúrában elsősorban akkor javallott, ha valakinek mindig fázik a dereka.

Akupresszúra: hüvelykujj hegyével nyomjuk, dagasztjuk, vagy dörzsöljük oldalsó irányba jobbra-balra míg a pont tájéka fel nem forrósodik. (Ha magunknak csináljuk, akkor erre a mutatóujj és a kézhát találkozásánál lévő bütyök alkalmas, míg ha máson végezzük, akkor a tenyérél a legjobb dörzsölni.) A felforrósításra kiválóan alkalmas a moxapálca is! (A moxázásról itt már írtunk.)Da zhui: a "nagy csigolya" (GV14). A tarkó alatti részen van, a középvonalon, a tapintásra legnagyobb csigolya alatt (előrehajtott fejnél tapintható legjobban). Nagyon fontos pont külső eredetű, lázas betegségek kezelésében. A kínai orvoslás szerint serkenteni lehet vele az immunválaszt. Továbbá nyaki merevség és fájdalom esetén is használatos.

Akupresszúra: lázas betegség tüneteinek enyhítésére ujjheggyel nyomjuk-dagasztjuk, vagy köröméllel szúrjuk; ilyenkor kombinálhatjuk a korábban ismertetett qu chi ponttal. Amennyiben valakinek „be van állva” a nyaka és hidegre érzékeny, akkor ezt a pontot moxázni is lehet.Bai hui: a „száz egyesülés” (GV20). A fejtetőn van, a középvonalon. Ha a középvonalnak az elülső hajhatár és a hátsó hajhatár közötti részének megkeressük a középpontját, akkor attól kissé előrefelé van a pont, sokaknál itt van a haj forgója, és egy apró, lencsényi kis benyomat tapintható itt a koponya felszínén. Ez az egyik legfontosabb pont pszichés és idegrendszeri zavarok akupunktúrás kezelésében. Az otthoni akupresszúrában stressz oldására, az alvásminőség javítására, gyakori fejfájások megelőzésére alkalmazható.

Akupresszúra: lehet ujjbeggyel nyomni-dagasztani, vagy lehet lazán ökölbe szorított kézzel a az ujjak bütykeivel finoman kocogtatni. Mivel számos akupont található körülötte, ezért a pont 1-2 centiméteres környékét is érdemes nyomkodni vagy kocogtatni!


Shui gou: a „vizes árok” (GV26). Az orr és a felsőajak közötti függőleges árokban van, a középvonalon, az árok felső egy harmadának és alsó két harmadának találkozásánál. Az akupunktúrában egyes kábult, bódult állapotokban használatos a tudat „felébresztésére”. A hétköznapi akupresszúrában egyszerű ájulás esetén alkalmazható az ájult személy felébresztésre. (E mellett, aki teheti tájékozódjon az alapfokú laikus újraélesztés felől! Pl. itt.)

Akupresszúra: köröméllel szúrva nyomjuk néhány másodpercig.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!

コメント


bottom of page