Akupresszúra a "kormányzó" meridiánon

A kínai orvoslásban nem csak szervekről elnevezett (pl. vese-, máj- stb.) csatornák, meridiánok léteznek. A szervekről elnevezett 12 „rendes” meridián mellett van még 8 „különleges vezeték” is. Ezeknek az a szerepe, hogy szabályozzák a „rendes” meridiánok működését.


A különleges vezetékek közül kettőnek vannak saját akupontjai – a többit a „rendes” meridiánokon keresztül lehet elérni –, az egyik a „befogadó”, a másik a „kormányzó” vezeték.


Mindkettő a test középvonalán található: a befogadó vezeték elől, míg a kormányzó vezeték hátul található.


Pontjaik elsősorban a lefutás során érintett területek kezelésére használhatóak: pl. gyomortájéknál emésztési, az alhasnál húgyivarrendszeri panaszok kezelésére stb.


Derékfájás, hátfájás, stressz és nyugtalanság, rossz alvás esetén a "kormányzó" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!A kormányzó meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Ming men: az "élet kapuja" (GV4). A deréktájékon van a középvonalon, a második és a harmadik derékcsigolyák hátsó nyúlványai között. Könnyű megtalálni: ha húzunk egy képzeletbeli vonalat vízszintesen, ott, ahol legkarcsúbb a derék, akkor ott az akupont, ahol ez a vonal metszi a gerincoszlopot. (Vagy ki is lehet számolni: először a keresztcsontot tapintjuk ki, attól fölfelé van az ötödik derékcsigolya, és innen felfelé számoljuk a csigolyákat a második és harmadikig.) Ez a pont derékfájásnál, húgyúti panaszoknál és nemi funkciózavaroknál sokszor használatos; különösen akkor, ha fázósság – főképp a derék fázóssága – a kísérőtünet. Így az otthoni akupresszúrában elsősorban akkor javallott, ha valakinek mindig fázik a dereka.

Akupresszúra: hüvelykujj hegyével nyomjuk, dagasztjuk, vagy dörzsöljük oldalsó irányba jobbra-balra míg a pont tájéka fel nem forrósodik. (Ha magunknak csináljuk, akkor erre a mutatóujj és a kézhát találkozásánál lévő bütyök alkalmas, míg ha máson végezzük, akkor a tenyérél a legjobb dörzsölni.) A felforrósításra kiválóan alkalmas a moxapálca is! (A moxázásról itt már írtunk.)Da zhui: a "nagy csigolya" (GV14). A tarkó alatti részen van, a középvonalon, a tapintásra legnagyobb csigolya alatt (előrehajtott fejnél tapintható legjobban). Nagyon fontos pont külső eredetű, lázas betegségek kezelésében. A kínai orvoslás szerint serkenteni lehet vele az immunválaszt. Továbbá nyaki merevség és fájdalom esetén is használatos.

Akupresszúra: lázas betegség tüneteinek enyhítésére ujjheggyel nyomjuk-dagasztjuk, vagy köröméllel szúrjuk; ilyenkor kombinálhatjuk a korábban ismertetett qu chi ponttal. Amennyiben valakinek „be van állva” a nyaka és hidegre érzékeny, akkor ezt a pontot moxázni is lehet.Bai hui: a „száz egyesülés” (GV20). A fejtetőn van, a középvonalon. Ha a középvonalnak az elülső hajhatár és a hátsó hajhatár közötti részének megkeressük a középpontját, akkor attól kissé előrefelé van a pont, sokaknál itt van a haj forgója, és egy apró, lencsényi kis benyomat tapintható itt a koponya felszínén. Ez az egyik legfontosabb pont pszichés és idegrendszeri zavarok akupunktúrás kezelésében. Az otthoni akupresszúrában stressz oldására, az alvásminőség javítására, gyakori fejfájások megelőzésére alkalmazható.

Akupresszúra: lehet ujjbeggyel nyomni-dagasztani, vagy lehet lazán ökölbe szorított kézzel a az ujjak bütykeivel finoman kocogtatni. Mivel számos akupont található körülötte, ezért a pont 1-2 centiméteres környékét is érdemes nyomkodni vagy kocogtatni!


Shui gou: a „vizes árok” (GV26). Az orr és a felsőajak közötti függőleges árokban van, a középvonalon, az árok felső egy harmadának és alsó két harmadának találkozásánál. Az akupunktúrában egyes kábult, bódult állapotokban használatos a tudat „felébresztésére”. A hétköznapi akupresszúrában egyszerű ájulás esetén alkalmazható az ájult személy felébresztésre. (E mellett, aki teheti tájékozódjon az alapfokú laikus újraélesztés felől! Pl. itt.)

Akupresszúra: köröméllel szúrva nyomjuk néhány másodpercig.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!