top of page

Akupresszúra a "húgyhólyag meridiánon"

Szempanaszok, tarkótáji fájdalom, hát- és derékfájdalmak esetében a "húgyhólyag" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.

És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!

A húgyhólyag meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Jing ming: a "szem fénye" (BL1). A szemgödörben található, a szemgolyótól felfelé és közép felé: a szemgödör csontos pereme és szemgolyó között tapintható lágy bemélyedésben. Javítja a látást, szemtorna részeként alkalmazható, hosszas számítógéphasználat ártalmainak csökkentésére.

Akupresszúra: A mutatóujj hegyével nyomjuk befelé. Csak óvatos, enyhe nyomással ingerelhető! Néhány másodpercig finoman nyomjuk, majd néhány másodpercig felengedjük a nyomást, és ezt ismételjük. A nyomás által kiváltott érzet befelé terjedhet. Megnövekedett szemnyomás (pl. glaukóma/zöldhályog) esetén nem alkalmazható!Cuan zhu: "bambuszcsokor" (BL2). A szemöldök közép felé eső vége, ahol egy kis csontos bemélyedés tapintható. A fentihez hasonlóan alkalmazható szemtorna részeként. Fejfájás enyhítésére, megelőzésére is használható, főképp szemöldök- és homloktáji fejfájásnál.


Akupresszúra: a középső ujjak begyeivel nyomjuk körkörös, dagasztó mozdulatokkal. Vagy a behajlított mutatóujjaink hüvelykujj felőli oldalával nyomjuk, és a nyomást fenntartva végighúzzuk mutatóujjaink oldalát a szemöldökön kifelé.Fejtetői szakasz. A húgyhólyag meridián végighalad a fejtetőn a homloktól a tarkóig. Ujjainkkal dobolva működésbe hozhatóak e szakasz pontjai: nyugtató, ellazító hatás érhető így el.


Akupresszúra: a homlok feletti hajhatárnál kezdjük a szemöldök közép felé eső vége fölött, ujjainkkal asztalon doboláshoz hasonló mozdulatokkal könnyeden végigütögetjük a középvonal mentén a húgyhólyag meridiánt egészen a tarkóig.

Háti szakasz. A gerinc mentén kétoldalt halad végig a húgyhólyag meridián egészen a keresztcsonttájékig. Két vonalon halad: az egyik a gerinctől 2-3 cm-re van, a másik kétszer akkora távolságra. Hát- és derékfájdalmak esetén alkalmazhatóak, ingerlésük csökkenti a fájdalmat és lazítja az izmokat. Továbbá egyes területeken meghatározott belső szervekre ható pontok vannak, például a két lapocka közti szakasz pontjai a mellkasi szervekre (szív, tüdő) hatnak, ennél lejjebb, de még a derék fölött emésztést elősegítő pontokat találunk, míg a derék- és keresztcsonttájéki pontokkal a húgy- és ivarszervek stimulálhatók.


Akupresszúra: páros gyakorlatként családtagok, barátok végezhetnek egymáson pontnyomásos masszázst. Hüvelykujjal két oldalon egyszerre nyomva végig lehet haladni az egész háton. Vagy valamely fájdalmas rész célzottan masszírozható egyszerre két hüvelykujjal, a vaskos, gerincmenti izomzaton végzett oldalirányú pengető mozdulatokkal. Figyelem: amennyiben nagyon feszes, görcsös az izomzat és "beállt" vagy "megrándult" derék este áll fönn, a túl erős masszázs eleinte kerülendő a fájdalom helyén, mert az izmok görcsös állapotát fokozhatja!


Wei zhong: "a hajlat közepe" (BL40). A térdhajlat közepén van, a térdredőn, a két szélső vastag ín között félúton. Fontos akupont a hát- és derékfájás kezelésében. Nyomása ellazítja a hát és a derék izmait.


Akupresszúra: széken ülve saját magunknak ingerelhetjük. Középső ujjal alulról nyomva szétterjedő sajgás váltandó ki. Vagy páros gyakorlatként a háti szakasz pontjaihoz hasonlóan is nyomkodható. Lehetőleg a lábszáron, combon végigterjedő érzet váltandó ki.

Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!

Comments


bottom of page