Akupresszúra a "húgyhólyag meridiánon"

Szempanaszok, tarkótáji fájdalom, hát- és derékfájdalmak esetében a "húgyhólyag" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.

És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!

A húgyhólyag meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:


Jing ming: a "szem fénye" (BL1). A szemgödörben található, a szemgolyótól felfelé és közép felé: a szemgödör csontos pereme és szemgolyó között tapintható lágy bemélyedésben. Javítja a látást, szemtorna részeként alkalmazható, hosszas számítógéphasználat ártalmainak csökkentésére.

Akupresszúra: A mutatóujj hegyével nyomjuk befelé. Csak óvatos, enyhe nyomással ingerelhető! Néhány másodpercig finoman nyomjuk, majd néhány másodpercig felengedjük a nyomást, és ezt ismételjük. A nyomás által kiváltott érzet befelé terjedhet. Megnövekedett szemnyomás (pl. glaukóma/zöldhályog) esetén nem alkalmazható!Cuan zhu: "bambuszcsokor" (BL2). A szemöldök közép felé eső vége, ahol egy kis csontos bemélyedés tapintható. A fentihez hasonlóan alkalmazható szemtorna részeként. Fejfájás enyhítésére, megelőzésére is használható, főképp szemöldök- és homloktáji fejfájásnál.


Akupresszúra: a középső ujjak begyeivel nyomjuk körkörös, dagasztó mozdulatokkal. Vagy a behajlított mutatóujjaink hüvelykujj felőli oldalával nyomjuk, és a nyomást fenntartva végighúzzuk mutatóujjaink oldalát a szemöldökön kifelé.Fejtetői szakasz. A húgyhólyag meridián végighalad a fejtetőn a homloktól a tarkóig. Ujjainkkal dobolva működésbe hozhatóak e szakasz pontjai: nyugtató, ellazító hatás érhető így el.


Akupresszúra: a homlok feletti hajhatárnál kezdjük a szemöldök közép felé eső vége fölött, ujjainkkal asztalon doboláshoz hasonló mozdulatokkal könnyeden végigütögetjük a középvonal mentén a húgyhólyag meridiánt egészen a tarkóig.

Háti szakasz. A gerinc mentén kétoldalt halad végig a húgyhólyag meridián egészen a keresztcsonttájékig. Két vonalon halad: az egyik a gerinctől 2-3 cm-re van, a másik kétszer akkora távolságra. Hát- és derékfájdalmak esetén alkalmazhatóak, ingerlésük csökkenti a fájdalmat és lazítja az izmokat. Továbbá egyes területeken meghatározott belső szervekre ható pontok vannak, például a két lapocka közti szakasz pontjai a mellkasi szervekre (szív, tüdő) hatnak, ennél lejjebb, de még a derék fölött emésztést elősegítő pontokat találunk, míg a derék- és keresztcsonttájéki pontokkal a húgy- és ivarszervek stimulálhatók.


Akupresszúra: páros gyakorlatként családtagok, barátok végezhetnek egymáson pontnyomásos masszázst. Hüvelykujjal két oldalon egyszerre nyomva végig lehet haladni az egész háton. Vagy valamely fájdalmas rész célzottan masszírozható egyszerre két hüvelykujjal, a vaskos, gerincmenti izomzaton végzett oldalirányú pengető mozdulatokkal. Figyelem: amennyiben nagyon feszes, görcsös az izomzat és "beállt" vagy "megrándult" derék este áll fönn, a túl erős masszázs eleinte kerülendő a fájdalom helyén, mert az izmok görcsös állapotát fokozhatja!


Wei zhong: "a hajlat közepe" (BL40). A térdhajlat közepén van, a térdredőn, a két szélső vastag ín között félúton. Fontos akupont a hát- és derékfájás kezelésében. Nyomása ellazítja a hát és a derék izmait.


Akupresszúra: széken ülve saját magunknak ingerelhetjük. Középső ujjal alulról nyomva szétterjedő sajgás váltandó ki. Vagy páros gyakorlatként a háti szakasz pontjaihoz hasonlóan is nyomkodható. Lehetőleg a lábszáron, combon végigterjedő érzet váltandó ki.

Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!


Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!