top of page

Akupresszúra a "hármas melegítő" meridiánon

Fejfájás, szédülés, a szem- és a fül panaszai esetében a "hármas melegítő" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A hármas melegítő meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:Wai guan: a "külső kapu" (TE5). Az alkar külső oldalán van a csukló felett; az alkar két nagy csontja közötti lágyrészben, pont félúton a két csont között. Ha kitapintottuk a két csont közötti lágyrészt, akkor már a csak a csuklótól számított távolságot kell kimérni: a csuklóredő és a könyökredő között távolságot felosztjuk 12 részre, a csuklóredőtől 2 egységnyire található a wai guan akupont. Ez a pont oldalsó fejfájás, fülpanaszok, valamint a szem gyulladása esetén egyaránt használható. Visszatérő migrén esetén rendszeres akupresszúrája csökkentheti a rohamok erősségét és gyakoriságát.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg az alkaron végig áradó enyhe bizsergést nem érzünk.Yi feng: a „szélparaván” (TE17). A fülcimpa mögött van, a fül töve mellett, két nagyobb csontdudor között egy árokban (ez a két dudor: az állkapocs szeglete és a koponya úgynevezett csecsnyúlványa). Fülpanaszok, torokfájás esetén használatos ez a pont az akupunktúrában. Az egyik legjelentősebb otthoni alkalmazása: csuklás elmulasztása!


Akupresszúra: a hüvelyk- vagy a középső ujj hegyével nyomjuk felfelé-befelé, az árok mélyebb része felé való erőkifejtéssel. Ez is egy érzékenyebb pont, ne nyomjuk tehát túl erősen. Különleges csuklás elleni akupresszúrás módszer, melyet legjobb párban csinálni: a kezelt személy (aki csuklik) egyenesen ül, nagy levegőt vesz és visszatartja, nem fújja ki; a kezelő egyidejűen nyomja mindkét „yi feng”’ pontot, néhány másodpercig erősebb nyomást fenntartva; a nyomás közben a kezelt nyelő mozgást végez többször; ezután a kezelő felengedi a pontra gyakorolt nyomást és a kezelt személy kiengedi a bent tartott levegőt; mindez pár másodperc szünet után ismétlendő.
Si zhu kong: a „bambuszlevél hegye” (TE23). A szemöldök külső végénél tapintható kis csontgördöcskében. Féloldali vagy szemöldöktáji fejfájás kezelésében jelentős akupont. Migrénben gyakran használatos.


Akupresszúra: a hüvelykujj vagy a mutatóujj begyével körkörösen nyomjuk-dagasztjuk. Lehetséges még vízszintesen (álló/ülő testhelyzetben) hátrafelé történő simítás ebből az akupontból kiindulva a fülcsúcs fölött kb. 1,5 centiméterre lévő „shuai gu” ponthoz is.
Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!
Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!


Comments


bottom of page