Akupresszúra a "hármas melegítő" meridiánon

Fejfájás, szédülés, a szem- és a fül panaszai esetében a "hármas melegítő" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A hármas melegítő meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:



Wai guan: a "külső kapu" (TE5). Az alkar külső oldalán van a csukló felett; az alkar két nagy csontja közötti lágyrészben, pont félúton a két csont között. Ha kitapintottuk a két csont közötti lágyrészt, akkor már a csak a csuklótól számított távolságot kell kimérni: a csuklóredő és a könyökredő között távolságot felosztjuk 12 részre, a csuklóredőtől 2 egységnyire található a wai guan akupont. Ez a pont oldalsó fejfájás, fülpanaszok, valamint a szem gyulladása esetén egyaránt használható. Visszatérő migrén esetén rendszeres akupresszúrája csökkentheti a rohamok erősségét és gyakoriságát.

Akupresszúra: hüvelykujjal nyomjuk-dagasztjuk, míg az alkaron végig áradó enyhe bizsergést nem érzünk.



Yi feng: a „szélparaván” (TE17). A fülcimpa mögött van, a fül töve mellett, két nagyobb csontdudor között egy árokban (ez a két dudor: az állkapocs szeglete és a koponya úgynevezett csecsnyúlványa). Fülpanaszok, torokfájás esetén használatos ez a pont az akupunktúrában. Az egyik legjelentősebb otthoni alkalmazása: csuklás elmulasztása!


Akupresszúra: a hüvelyk- vagy a középső ujj hegyével nyomjuk felfelé-befelé, az árok mélyebb része felé való erőkifejtéssel. Ez is egy érzékenyebb pont, ne nyomjuk tehát túl erősen. Különleges csuklás elleni akupresszúrás módszer, melyet legjobb párban csinálni: a kezelt személy (aki csuklik) egyenesen ül, nagy levegőt vesz és visszatartja, nem fújja ki; a kezelő egyidejűen nyomja mindkét „yi feng”’ pontot, néhány másodpercig erősebb nyomást fenntartva; a nyomás közben a kezelt nyelő mozgást végez többször; ezután a kezelő felengedi a pontra gyakorolt nyomást és a kezelt személy kiengedi a bent tartott levegőt; mindez pár másodperc szünet után ismétlendő.




Si zhu kong: a „bambuszlevél hegye” (TE23). A szemöldök külső végénél tapintható kis csontgördöcskében. Féloldali vagy szemöldöktáji fejfájás kezelésében jelentős akupont. Migrénben gyakran használatos.


Akupresszúra: a hüvelykujj vagy a mutatóujj begyével körkörösen nyomjuk-dagasztjuk. Lehetséges még vízszintesen (álló/ülő testhelyzetben) hátrafelé történő simítás ebből az akupontból kiindulva a fülcsúcs fölött kb. 1,5 centiméterre lévő „shuai gu” ponthoz is.




Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!




Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!