top of page

A kånikula vége

Augusztus utolsĂł hetĂ©ben van a “kĂĄnikula vĂ©ge” (chu shu) a kĂ­nai naptĂĄr szerint.

Ebben a kĂ©t-hĂĄrom hetes idƑszakban mĂ©g megtapasztalhatjuk a nyĂĄri kĂĄnikulĂĄt, de az egyre korĂĄbban kezdƑdƑ estĂ©k mĂĄr gyakran hƱvösebbek, nem nyĂĄriasak. MĂĄr csökken a hƑsĂ©g. MĂĄr a kĂĄnikula vĂ©gĂ©nĂ©l vagyunk.


A SĂĄrga CsĂĄszĂĄr könyve szerint Ƒsszel is jĂł korĂĄn kelni, de korĂĄbban kell fekĂŒdni, mint nyĂĄron.

EzĂ©rt ajĂĄnlott most mĂĄr – az Ƒszre kĂ©szĂŒlve – a lefekvĂ©s rendszeres idejĂ©t kicsit korĂĄbbra hozni.

TermĂ©szetesen fokozottan igaz ilyenkor, hogy a lefekvĂ©s elƑtti hosszas kĂ©pernyƑnĂ©zĂ©s, telefonozĂĄs nem segĂ­ti az elalvĂĄst; a lefekvĂ©s elƑtti egy-kĂ©t ĂłrĂĄban kerĂŒlendƑ.


Az Ƒszi fĂĄradtsĂĄg elleni legjobb mĂłdszerek egyike: az alvĂĄsmennyisĂ©g tudatos, kismĂ©rtĂ©kƱ növelĂ©se.


Az idĂ©nyszerƱ zöldsĂ©gek Ă©s gyĂŒmölcsök (paradicsom, padlizsĂĄn, krumpli, kukorica, szƑlƑ, körte stb.) segĂ­tenek abban, hogy kellƑkĂ©ppen vĂĄltozatos legyen Ă©s sokfajta tĂĄpanyagot tartalmazzon az Ă©trendĂŒnk. EgyĂŒnk ezekbƑl minĂ©l többet.


Az erƑsĂ­tƑ, energiĂĄt adĂł Ă©teleknĂ©l fontos, hogy az aktuĂĄlis Ă©vszakhoz illƑk legyenek: a nyĂĄr Ă©s az Ƒsz közötti ĂĄtmenet idejĂ©n a kĂ­nai orvoslĂĄs szerint ajĂĄnlott a kacsa hĂșs fogyasztĂĄsa, mert az – sok hĂșsfĂ©lĂ©vel ellentĂ©tben – hƱsĂ­tƑ, nedvesĂ­tƑ termĂ©szetƱ.

A hosszas kĂĄnikulĂĄban kitikkadt szervezet erƑsĂ­tĂ©sĂ©re ebben az idƑszakban vĂĄlasszuk ezt a ritkĂĄbban hasznĂĄlt hĂșsfĂ©lĂ©t a megszokottak helyett.

bottom of page