top of page

A kínai orvoslás új továbbképzőhelye nyílt a Semmelweis Egyetemen

Különleges esemény zajlott a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán Novemberben. Egy továbbképző munkaállomás megnyitója: a Longjiang Orvosi Irányzat Magyarországi Munkaállomásának táblaavatója.


A Longjiang Orvosi Irányzat a kínai orvoslás legészakibb irányzata, lényege Heilongjiang (Ejtsd: Hejlungcsiang) tartomány neves orvosai által továbbhagyományozott értékes tapasztalatok ápolása.

A képen balról jobbra:

Luo Qing, A Kínai Nagykövetség tudományos és technológiai részlegének első titkára

Prof. Dr. Jiang Deyou, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem I. Kórházának igazgatója

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja

Prof Dr. Yu Funian, a Semmelweis Egyetem hagyományos kínai orvoslás képzésének szakfelelőse

Dr. Oravecz Márk, a Semmelweis Egyetem hagyományos kínai orvoslás képzésének oktatója

A kínai orvoslás nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az éghajlat, az élőkörnyezet milyen hatással van az emberi szervezetre. Ilyen módon az észak-kínai gyógyászati tapasztalatok jobban hasznosíthatók Magyarországon, mint a szubtrópusi tengerparti vidékeké.


Heilongjiang tartományban a négy évszak hazánkhoz hasonlóan jól elkülönül (noha ott a tél hosszabb és hidegebb, mint minálunk). Az étkezés terén nagyon sok hasonlóságot találunk: sok húst esznek, szeretik a sós ízeket és nagyon fogynak az erős szeszes italok. Mindebből az fakad, hogy sok hasonló betegség van: a keringési- és az anyagcserebetegségek itt is, ott is gyakoriak.


A Semmelweis Egyetemen megnyílt új továbbképzőhely remélhetően hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy a kínai orvoslás módszereit még jobban alkalmazni tudjuk különféle népbetegségek ellátásában Magyarországon!

bottom of page