top of page

Mit tehetünk a megfázás ellen?

Mit tehetünk a megfázás ellen? Mit tehetünk az ellen, hogy ne betegeskedjük végig a telet? Az elhúzódó betegeskedés legjobb kezelése a megelőzés.



Mit tehetünk a megelőzés érdekében? A legegyszerűbb, ha az életmódunkat “finomhangoljuk” egy kicsit.


A kínai orvoslás szerint az életmód évszakokhoz történő igazítása a megelőzés legfontosabb módszere.


A Sárga Császár Könyvében ez áll: „Az ősz a kiegyenlítődés ideje. Ilyenkor feküdj korán és kelj korán, csillapítsd elmédet, hogy a tüdő tisztuljon.”


Ősszel a szervezetünknek több pihenésre, kevesebb aktivitásra van igénye. Többet kell pihenni, többet kell aludni. Rendszeres testmozgásra ősszel is nagy szükség van, de annak erősségét érdemes folyamatosan csökkenteni egy kicsit, ahogy az ősz halad a tél felé.


Korábban kell feküdni, többet pihenni. Különösen kerülendő a rendszeresen késő estébe nyúló munka. Szellemi munkát végzőknek érdemes visszafogni az éjszakai képernyőnézést. Lefekvés előtt könnyű séta, kikapcsolódás (olvasás, zenehallgatás, beszélgetés stb.) ajánlott.



Nagy szellemi megterheléssel járó vállalkozásokba, nagy munkákba, ha megtehetjük, jobb, ha csak tavasszal vágunk bele. Jobb, ha inkább önmagunkra és családunkra fordítunk több időt.


Ha így megteremtjük annak feltételeit, hogy a szervezetünk regenerálódni tudjon, ha a szervezetünk megkapja a megfelelő pihenést ősszel és télen, akkor ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben és kevesebbet kell majd azzal foglalkoznunk, hogy hogyan kúráljuk az elhúzódó megbetegedéseket.



Kérjük, osszák meg, hogy minél több emberhez eljusson!

bottom of page