top of page

Migrénre akupunktúra?

Akupunktúrás kezelés ajánlható migrén megelőzésére a bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik legelismertebb információforrása, a Cohrane Kollaboráció szerint. Ajánlásuk a következő: „a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján egy legalább hat kezelésből álló akupunktúrás kúra értékes opció lehet migrénes betegek számára.”


A migrén akupunktúrás kezelésének nagy múltja van. Már 1800 évvel ezelőtt a hírhedt császár, Cao Cao is akupunktúrával kezeltette migrénjét. A kiváló sebészt, Hua Tuo-t nevezte ki udvari orvosának, aki nem szívlelvén a császárt eltávozást kért felesége betegségére hivatkozva. A császár olyan rosszul viselte Hua Tuo akupunktúrás kezeléseinek hiányát, hogy kémeket küldött utána, és amikor kiderült, hogy a felesége nem súlyos beteg, akkor elhurcoltatta és kivégeztette. Később szeretett fia halálakor a kegyetlen császár már igen bánta tettét.

A kínai orvoslás gazdag irodalmi hagyományában szép számmal szerepelnek akupunktúrás módszerek a migrén kezelésére. Ez a gazdag hagyomány pedig elevenen él a mai gyakorlatban, hiszen a migrénes fejfájás kezelésében az akupunktúra már egy nemzetközileg elterjedt, népszerű komplementer eljárás.


Migrénes rohamok megelőzése végett az akupunktúrát kúraszerűen érdemes alkalmazni. Ilyenkor a cél a rohamok gyakoriságának és erősségének a csökkentése. Jellemzően másnaponta szokás akupunktúrázni de esettől függően lehet ennél gyakrabban vagy ritkábban is.


Migrénes roham alatt is alkalmazható az akupunktúra: ilyenkor súlyosabb esetekben akár naponta többször is adható a kezelés.


Migrén akupunktúrás kezelésekor egyrészt helyi, tehát a fájdalom helyéhez közel eső pontokat, másrészt távoli pontokat is szúrunk, jellemzően kezelésenként 8-15 tűvel.


Nagyon fontos, hogy az akupunktúrás kezelést megfelelően kivizsgált és diagnosztizált esetekben alkalmazzuk! Nehogy egy esetleg sebészi beavatkozást igénylő betegségben raboljuk a drága időt!


Nagy előnye az akupunktúrának, hogy alkalmazását nem kísérik a fájdalomcsillapítók használata mellett jellemzően előforduló mellékhatások!



KÉRJÜK OSSZÁK MEG, HOGY MINÉL TÖBB EMBERHEZ ELJUSSON!

bottom of page