top of page

AZ AKUPUNKTÚRA NEM PLACEBO


Egy újabb, kiterjedt kutatásról szóló cikk jelent meg idén (2018) májusban az amerikai Journal of Pain nevű folyóiratban, amely azt a következtetést vonja le, hogy “az akupunktúrának lényeges és tartós hatása van a krónikus fájdalomra, melyet nem lehet teljesen a placebo-hatással magyarázni. Az akupunktúrás kezeléssorozat egy ésszerű lehetőség krónikus fájdalmaktól szenvedő betegek számára.” (Itt olvasható angolul.)


Bizonyára sokaknak ismerősek azok a cikkek a népszerű sajtóban, amelyek ennek az ellentétét állítják, amelyek szerint az akupunktúra csak egy placebo, azaz a páciens bemeséli magának, elhiszi, hogy hat, és ezért csökkennek a tünetei. Fontos tudni azonban, hogy a tudományos szakirodalomban megjelent adatok alapján ez az álláspont nem tartható. (Angolul olvasók itt megismerhetik a fenti tanulmány szerzőinek véleményét erről a „vitáról”.)


A fent idézett tanulmány egy 2012-ben megjelent cikk folytatásaképpen, az elmúlt hat évben újonnan megjelent akupunktúrás hatástanulmányokat is vizsgálva összesen 39 olyan vizsgálatot elemez, melyekben az akupunktúra hatását vizsgálták megfelelő tudományos módszertan szerint (véletlenszerűen kialakított csoportok, résztvevők „vakítása” stb.).


A tanulmány érdekessége, hogy nem csak a folyóiratokban közzétett vizsgálati eredményeket elemezték, hanem bekérték az eredeti adatokat és összetett, többfajta megközelítést alkalmazó statisztikai elemzésnek vetették alá az összesen több mint húszezer páciens adatait. Ilyen módon alaposabban elemezték a vizsgált hatástanulmányokat. Ennek a módszernek a helyességét az is jelzi, hogy a módszertan 2010-es publikációja óta nem jelent meg érdemi cáfolata a tudományos szakirodalomban.


A Magyar Tudományos Akadémia idén frissített formában újra kiadta a „komplementer eljárásokról” szóló állásfoglalását, melyben azt javasolják, hogy „nyitottnak kell lenni bármely komplementer eljárás elfogadására, amennyiben az ,,evidence based medicine” (bizonyítékokon alapuló orvoslás) alapelvei alapján bizonyítható az adott eljárás biztonságossága és hatásossága az adott betegség gyógyításában”.


Az akupunktúra hatásossága krónikus fájdalmak csillapításában már bizonyított.



KÉRJÜK, OSSZÁK MEG, HOGY MINÉL TÖBB EMBERHEZ ELJUSSON!

bottom of page