top of page

Egy száz éves kínai orvos tanácsai a hosszú élethez (III. rész)

A négy alapelv: legyünk olyanok, mint a gyermek, a hangya, a teknős és a majom!

Mit jelent ez?

1, Gyermeki szívvel kell élni

2, Úgy kell enni, mint egy hangya

3, Olyan legyen a temperamentumunk, mint egy teknősnek

4, Annyit és úgy mozogjunk, mint egy majom

Bővebben:

III. A TEKNŐS TEMPERAMENTUMA

A teknős a négy csodás állat egyike a kínai kultúrában.

A másik három – a sárkány, a főnix és az egyszarvú – mesebeli lény.

Vajon mitől lett ilyen csodás a teknős, hogy ilyen varázslatos társaságba került?


Egy különös képessége által: nagyon sokáig él.

Egyes teknősfajok bizonyítottan százötven évnél tovább élnek és feltételezhetően akár még hosszabb ideig is.


A keleti kultúrákban a teknős a hosszú életet jelképezi és ezért fontos példakép az egészségmegőrzésben. És hogyan látják a keleti kultúrák, a teknős mint viselkedik?


A teknős nem harcol a világgal és nem törekszik vagyonra, hatalomra vagy hírnévre. Mindezt oda lehet visszavezetni, hogy a teknős nem rabja a saját vágyainak.


A mai modern világban szinte minden nap konfliktusokkal, ellentétekkel találkozunk, sokféle cél érdekében küzdünk és ez bizony sok stresszel, nagy lelki teherrel jár.


A Kungfu Panda c. filmből (DreamWorks Animation)

Hogyan lehetne elkerülni ezt a sok pszichés terhelést? Úgy, hogy mérsékeljük vágyainkat és a teknőshöz hasonlóan nem harcolunk, nem törekszünk.


Úgy tanulhatunk a teknőstől, ha rendszeresen odafigyelünk arra, hogy csökkentsük vágyainkat.

Gondoljunk bele gyakran: vajon tényleg olyan fontosak azok a dolgok, amikért küszködünk, amik miatt izgulunk? Ha rendszeresen figyelmeztetjük magunkat arra, hogy mi az, ami igazán fontos nekünk, akkor hamar beláthatjuk, hogy megannyi dolog, ami miatt rágódunk, amiért törekszünk valóban nem is éri meg azt a sok lelki gyötrelmet.

Így képezhetjük magunkat arra, hogy olyan legyen a temperamentumunk, mint a teknősnek, aki nem küzd, nem törekszik… csak van.


Fontos azért tisztázni, hogy ez egyáltalán nem a világtól való elzárkózást vagy lemondást jelent.

Egyszerűen csak annyit, hogy megtanuljuk a helyükön kezelni a dolgokat és nem hagyjuk, hogy a jelentéktelen ügyek magukkal ragadjanak minket. Felfoghatjuk egyfajta arany középútként is, hiszen mi emberek vagyunk és nem teknősök: természetes, hogy vannak vágyaink és akarunk dolgokat. A teknőstől pont azt tanulhatjuk meg, hogy jobb, ha nem hagyjuk, hogy ezek a vágyak állandóan magukkal ragadjanak, hanem maradjuk meg a magunk urának, békésen, nyugodtan.



Kérjük, osszák meg, hogy minél több emberhez eljusson!

(Forrás: Baisui mingyi Gan Zuwang erbihouke linzheng jingcui, People's Medical Publishiing House, Beijing 2014. Fordította, kivonatolta és kibővítette: Oravecz Márk)

bottom of page