top of page

Egy száz éves kínai orvos tanácsai a hosszú élethez (I. rész)

Az egészséges, hosszú élet négy alapelve: legyünk olyanok, mint a gyermek, a hangya, a teknős és a majom!

Mit jelent ez?

1, Gyermeki szívvel kell élni

2, Úgy kell enni, mint egy hangya

3, Olyan legyen a temperamentumunk, mint egy teknősnek

4, Annyit és úgy mozogjunk, mint egy majom

Bővebben:

I. GYERMEKI SZÍVVEL ÉLNI

Ez a jó egészség és a hosszú élet legfontosabb alapvetése.

A gyermekek ártatlanok. Nem tartanak hosszan haragot, nem aggódnak a jövő miatt, nem értik a világ dolgait, nem törekednek hírnévre és haszonra. Ha enni és aludni tudnak már megelégedettek. Amint kinyitják szemüket, mindenkire mosolyognak. Egy óvoda udvarára betekintve önfeledten játszadozó, ugráló, szaladó gyermekeket láthatunk. Ilyen a gyermeki ártatlanság.


Amikor felnövünk, felveszünk mindenféle rossz szokást, különféle célokért küzdünk, hajszoljuk a sikert, az eredményeket. Ennek során az önfeledt gyermeki tudatállapot sajnos gyakran irigységnek, haragnak, félelemnek és csalódásnak adja át a helyét. Ezek pedig nem tesznek jót az egészségnek.


A gyermekek tele vannak életerővel és vidámsággal. Reggel minden nap elé bizakodással tekintenek. Napközben minden apró szépségnek tudnak örülni. Este pedig önfeledten merülnek álomba.


Gondoljunk bele: milyen lenne, ha olyan egyszerűen élhetnénk, mint akkor. Nem foglalkoznánk a minket szorosan nem érintő dolgokkal, nem rágódnánk álladóan mindenféle ügyön. Mennyi felesleges szellemi erőfeszítést meg lehetne spórolni! Mennyivel több energiánk jutna azokra a dolgokra, amelyeket szeretünk, amelyek érdekelnek minket!



Ezért a gyermeki szív, a gyermeki tudatállapot és gondolkodás a hosszú és egészséges élet legfőbb feltétele.



Kérjük, osszák meg, hogy minél több emberhez eljusson!

(Forrás: Baisui mingyi Gan Zuwang erbihouke linzheng jingcui, People's Medical Publishiing House, Beijing 2014. Fordította és kivonatolta: Oravecz Márk)

bottom of page