top of page

Téli öltözködés a kínai orvoslås szerint



KezdƑdik a tĂ©l. A tĂ©li egĂ©szsĂ©gmegƑrzĂ©s egyik fontos mĂłdszere a megfelelƑ öltözködĂ©s.


A kĂ­nai orvoslĂĄs szerint a hideg elleni vĂ©dekezĂ©s fontos a szervezet tĂ©li nyugalmĂĄnak biztosĂ­tĂĄsa, erejĂ©nek megƑrzĂ©se Ă©rdekĂ©ben. E tekintetben egy jellemzƑ hiba az alsĂł vĂ©gtag, a lĂĄbak nem kellƑen melegen tartĂĄsa, (pl. vĂ©kony nadrĂĄgok, szoknyĂĄhoz vĂ©kony harisnyĂĄk stb).


A hidegebb idƑ beköszöntĂ©vel harisnyĂĄt, jĂ©geralsĂłt kell venni a nadrĂĄg alĂĄ, majd tĂ©len a nagy zimankĂłban vastagabbat, szĂŒksĂ©g szerint akĂĄr többet is. HasonlĂłan vastagabb zoknit kell ilyenkor hordani, a nyĂĄri titokzoknikat el kell tenni jövƑre. Vastag talpĂș cipƑket kell felvenni, nem könnyƱ vĂĄszoncipƑket vagy balett-topĂĄnkĂĄkat.


Este lefekvĂ©s elƑtt Ă©rdemes forrĂł lĂĄbfĂŒrdƑt venni, kellemesen meleg vĂ­zzel kezdve Ă©s aprĂĄnkĂ©nt adagolt forrĂł vĂ­zzel felmelegĂ­teni. (A lĂĄbfĂŒrdƑbe tetszĂ©s szerint gyĂłgynövĂ©nyfƑzet is tehetƑ.) A lĂĄbfĂŒrdƑ utĂĄn nyomkodjuk vĂ©gig talpunkat erƑs nyomĂĄssal. Ez felpezsdĂ­ti a vĂ©rkeringĂ©st Ă©s kellemesen ellazĂ­t a könnyedebb elalvĂĄs Ă©rdekĂ©ben.


Azzal, hogy Ă­gy vĂ©dekezĂŒnk a hideg ellen, erƑnket jobban megƑrizzĂŒk, Ă©s jobban alkalmazkodunk szervezetĂŒnk tĂ©li nyugalmi szĂŒksĂ©gleteihez.


A kĂ­nai orvoslĂĄs szerint Ă­gy nem csak ritkĂĄbban betegszĂŒnk meg tĂ©len Ă©s tavasszal, de a hideghez köthetƑ Ă­zĂŒleti fĂĄjdalmak, derĂ©kfĂĄjĂĄs Ă©s keringĂ©si problĂ©mĂĄk kialakulĂĄsĂĄt is megelƑzhetjĂŒk.


Éppen errƑl szĂłl a SĂĄrga CsĂĄszĂĄr könyvĂ©ben a „legjobb gyĂłgyĂ­tĂĄs a ki nem alakult betegsĂ©g kezelĂ©se” (䞊淄æČ»æœȘ病 shĂ ng gƍng zhĂŹ wĂši bĂŹng) kezdetƱ passzus.

bottom of page