top of page

Otthoni akupresszúra 2. Hasi puffadás, rossz emésztés

Az akupresszúra enyhe emésztőszervi panaszok esetén segíthet a tünetek enyhítésében. Hasi puffadás, tompa hasi fájdalom, evés utáni teltségérzet és hasonló panaszok a megfelelő pontok nyomásával elviselhetőbbé tehetők. Az alábbi módszerek jó hatással vannak az emésztésre, szabályozzák a bélmozgást és serkentik az anyagcserét. Íme, néhány egyszerű otthoni praktika:


1. A has körkörös masszírozása a köldök körül. Az óramutató járásával megegyező irányban történő körkörös simítás segíti az emésztést (képzeljünk egy órát a hasunkra úgy, hogy a 12 óra esik a rekeszhez közel). Masszírozzuk hasunkat 2-3 percig naponta néhányszor vagy étkezések után.


2. A Tianshu pontok ütögetése. E pontok enyhítik az ételmegrekedés tüneteit és fokozzák az emésztést. A Tianshu pontok a köldökkel egyvonalban jobb és baloldalon találhatóak a köldöktől 3 ujjnyira, mint az a képen is látható. Szorítsuk mindkét kezünket lazán ökölbe, majd ütögessük lazán mindkét pontot 1-2 percig.















3. A Zusanli pontok masszírozása. Ingerlésük erősíti az immunrendszert, szabályozza az emésztést, és a kínai orvoslás klasszikus írásai szerint hozzásegíthet a hosszú élethez! A pontok a lábszár külső oldalán helyezkednek el a térd alatt, a sípcsonthoz közel. Helyezzük kezünket a képen látható módon a térdkalács alá (4 ujjnyi távolság kiméréséhez), majd a sípcsonttól egy kicsit eltávolodva keressük meg a bemélyedést a kisujjunk alatt. Ha a bemélyedést megnyomva feszítést, sugárzást érzünk, akkor megvan a pont. Masszírozzuk a pontokat minden nap 4-5 percig körkörösen, fokozatos erősséggel nyomva.


4. Vacsorára együnk keveset és ne legyen túl késői a vacsora! Ha nehezen oldható meg a kora esti étkezés, akkor vacsora után mindenképpen mozogjunk egy kicsit! Ha más nem megy, akkor egy 10 perces séta is megteszi!


Ha a tünetei erőteljesek vagy hosszú ideje óta fennállnak, akkor forduljon szakemberhez és az önmasszázst csak kiegészítő módszerként használja!

bottom of page