top of page

Otthoni akupresszúra 1. Álmatlanság

Az akupresszúra enyhe álmatlanság esetén stresszoldó és nyugtató hatású lehet. Íme néhány egyszerű otthoni praktika:

  1. A fejtetői pontok masszázsa segít lenyugtatni az elmét. Sok pont található a fejen, így a legegyszerűbb ujjbegyeinkkel dobolni a fej tetején néhány percig, míg kellemes bizsergést nem érzünk.

  2. A Shen men pont ingerlése jól enyhíti az álmatlanságot. Ez az akupont a csukló tenyéri oldalán található. Tapintsuk ki először a csuklóredő felett közvetlenül, a kisujj vonalában lévő kéztőcsontot: a borsócsontot. Ez alatt található a Shen men pont egy jól tapintható „gödörben”. A hüvelykujj begyével nyomjuk fokozatosan és eközben masszírozzuk körkörösen kb. 30 másodpercig, engedjük fel picit, majd ismételjük meg a pont ingerlését még 3-5ször.

  1. A Yong quan (ejtsd: jung csüen) pont a talpon található, és igen egyszerű megtalálni. Szorítsuk ökölbe a lábujjainkat, és a talp közepén így keletkező legmélyebb gödör közepére esik a Yong quan. Ezt a pontot nyomhatjuk erősebben, mint a Shen ment, mert nem olyan érzékeny. Természetesen mindkét pontot masszírozzuk jobb és bal oldalon is. Itt is 30 másodperc nyomást kövessen egy kis szünet, majd ismételjük 3-5ször.

Van még egy dolog, ami hozzásegít a nyugodt, hosszú alváshoz, ez pedig egy jó kis forró lábvíz esténként. Tehetünk bele illóolajokat vagy fürdősót, ha akarunk, 10-15 percnyi nyugodt ücsörgés a lábfejeket áztatva elegendő.

És még egy jó tanács álmatlanságban szenvedőknek: vacsorára együnk keveset és ne legyen túl késői a vacsora!

Kérünk minden kedves alvászavarban szenvedőt, hogy ha a tünetei erőteljesek és évek óta fennállnak, akkor keresse fel orvosát vagy akupunktőrét, és az önmasszázst csak kiegészítőként használja!

bottom of page