top of page

Gyömbér

A gyömbért a hagyományos kínai gyógyászat és a kínai gasztronómia egyaránt széles körben használja. A zöldségeseknél is fellelhető gyömbér a zingiber officinale gyöktörzse, melyre kínaiul a ’jiang’ (ejtsd: dzsjáng) elnevezés használatos.


A kínai gyógyászat megkülönbözteti egymástól a ’nyers gyömbért’ és a ’szárított gyömbért’.


A nyers gyömbért elsősorban megfázás, hányinger enyhítésére használja a kínai orvoslás.


Megfázás kezdeti szakaszában szokás alkalmazni a gyömbért, amikor a fázósság a fő tünet (a „hátban szaladgáló hideg” érzete) és még nincs láz vagy torokfájás. Vagy vízben főzünk gyömbérszeleteket 15-20 percig, vagy reszelt gyömbért öntünk fel forró vízzel. Az így kapott csípős melegítő italt megisszuk, majd utána jól betakarózunk – enyhe izzadás kiváltása a cél. Ez az egyszerű házi praktika igen népszerű Kínában.


A hányinger és hányás csillapítására általában több összetevős receptekben használatos a gyömbér, ilyen például a Kis kontyvirág főzet, amikor a gyömbér a japán kontyvirág gyökérgumójával (tuber pinelliae) párosul. E recept érdekessége, hogy az egyébként mérgező kontyvirág toxicitását a gyömbér nagyban csökkenti – kettejük párosítása nem csak a két összetevő hányingercsillapító hatásának fölerősítését célozza, hanem a kínai orvoslásra jellemző biztonságos gyógynövényhasználat iskolapéldája is egyben. Otthoni praktikának a fent leírt gyömbértea használható hányinger csillapítására is – például a terhesség első harmadában jellemző rosszullétek enyhítésére. A nyers gyömbér legtipikusabb javallata a hideg, görcsös gyomorfájdalommal járó hányinger és hányás. A gyomortájék és a nyelőcső forróságérzete vagy epés hányás esetén nem javasolt.



A szárított gyömbért a kínai orvoslás renyhe emésztéssel társuló hideg hasfájás enyhítésére illetve híg, átlátszó nyákos köpettel járó köhögés, fulladás esetén használja. A szárított gyömbér jellemzően nem használatos megfázás vagy hányinger csillapítására. Számos gyógynövényrecept fontos alkotóeleme, de a nyers gyömbérhez hasonlóan enyhébb esetekben otthoni gyógyírként is alkalmazható.


A gyömbér gyógyászati ismertek kapcsán szerepel a kínai gasztronómiában is: ősi megfigyelés, hogy a gyömbér képes a halak és a „tengeri herkentyűk” okozta emésztőrendszeri panaszokat enyhíteni, ezt a régiek a „hal- és rákméreg oldásának” nevezték. Ezért Kína jobb éttermeiben a halas ételek mellé gyömbérteát szolgálnak fel. Egy másik ázsiai ország napjainkban nagy divatnak örvendő halételéhez is kapcsolódik a gyömbérfogyasztás: a sushi éttermekben a nyers hal mellé rózsaszínű savanyított gyömbérszeleteket kapunk.


bottom of page