top of page

Fafüle gomba


A fafüle gomba (vagy júdásfüle gomba) nem csak a kínai konyha kedvelt alapanyaga, de az elmúlt kétezer év füveskönyveiben is gyakran szerepelt. Még érdekesebb számunkra, hogy a hazai erdőkben is találkozhatunk vele, tehát éppúgy tekinthetjük magyar gyógynövénynek, mint kínainak.


A fafüle gomba (kínaiul: mu er, latinul: auricularia auricula) a hagyományos kínai orvoslás szerint vérzésekben és a testnedvek kiszáradásával járó úgynevezett yin hiányos állapotokban javallott. Hagyományos alkalmazásai: székrekedés, szájszárazság, száraz köhögés, vérző aranyér stb. Inkább az étrendben használatos és gyógynövénykeverékekben ritkábban találkozhatunk vele.


Modern kutatások sok hatását leírták már, ezek közül talán az antioxidáns és vérzsírcsökkentő hatások teszik népszerűvé az egészséges táplálkozás kedvelői között.

Fontos azonban észben tartanunk azt, hogy mint minden gyógynövénynek, a jótékony hatások mellett ennek is vannak ellenjavallatai: klasszikus szövegek szerint renyhe emésztés és híg széklet esetén nem ajánlatos a fogyasztása.


Elsősorban salátákban és serpenyőben pirított ételekben használatos. Ázsiai élelmiszerboltokban könnyen beszerezhető a szárított változata, melyet vízben áztatással kell felpuhítani főzés előtt. Arra figyeljünk oda, hogy áztatáskor jelentősen megduzzad, úgyhogy csínján adagoljuk.

bottom of page