top of page

Kínai jamsz


A jamszgyökér egy krumplihoz hasonló föld alatt növő gumó. Világszerte sok fajtáját fogyasztják: az emberiség egyik legjelentősebb élelmiszerei közé tartozik.


A hagyományos kínai orvoslás több jamszfélét is használ gyógyszerként, melyek közül a legelterjedtebb a kínai jamsz (dioscorea opposita). Kínaiul shan yao a neve, ami „hegyi gyógyszert” jelent.


A kínai orvoslás erősítő, roboráló szerként használja. Már a legrégebbi gyógynövénykönyv, a Mennyei Gazda Füveskönyve (Shennong bencao jing) is hosszútávon fogyasztható, erősítő hatású szerként írta le: „erősít, növeli az izmokat, aki sokat szedi annak a hallása és a látása éles lesz és a teste könnyű…”


shanyao italszelet.jpg

A mai gyakorlatban elsősorban legyengült szervezet erősítésére, renyhe emésztés szabályozására használatos, de gyakran előfordul például a cukorbetegek kiegészítő terápiájában alkalmazott gyógynövényreceptekben is.

Modern kutatások is kimutatták már a kínai jamsz hatékonyságát, pélául cukorbetegségben kialakuló idegkárosodásban vagy éppen magas vérnyomásban.


Ahogy sok más gyógynövény, úgy a jamsz is megtalálható a kínai konyhában. Szokták a krumplihoz hasonlóan levesekbe tenni, rizskásában főzni vagy egyszerűen csak wokban megpirítani. (Jamsz főzésekor hámozás és darabolás után feltétlenül tegyük vízbe, mert különben megbarnul :)

bottom of page