top of page

A fekete szezámmag

legelterjedtebb és legízletesebb a fekete szezámmag (kínaiul: hei zhi ma – ejtsd: héj dzsö má –, latinul: semen sesami nigri).


Már a kínai gyógyszerészet legkorábbi könyve, a Mennyei Gazda Füveskönyve (Shennong bencao jing) is egy kiegyenlített hatású, hosszútávon fogyasztható, erősítő szerként írta le.


Modern kutatások szerint a fekete szezámmag gazdag növényi olajokban és fehérjékben, aminosavakban és nyomelemekben. B₂, B₃, B₆ és E vitaminokat is tartalmaz.


A hagyományos kínai orvoslás elsősorban a legyengült szervezet erősítésére, támogatására használja. Mivel e szer étel is egyben, ezért általánosan és sokáig használható étrend-kiegészítőként.


A leggyakoribb tünetek, amikor gyógyító célú használata szóba jön: erőtlenség, szédülés, szemkáprázás, korai őszülés. Továbbá az egyéb olajos magvakhoz hasonlóan időskori székrekedés enyhítésére is ajánlják.

Legegyszerűbben úgy fogyaszthatjuk, ha a magokat porrá őröljük vagy mozsárban összezúzzuk és az így kapott őrleményt forró vízben elkeverjük. Édesszájúak kevés mézzel ízesíthetik. (Ha pirítatlan magokat vettünk volna, akkor előbb egy serpenyőben pirítsuk meg őket, míg illatozni nem kezdenek). Mindennek egy fogyasztóbarát változata az ázsiai élelmiszerboltokban kapható, adagonként bezacskózott, más gabonaőrleményekkel kevert instant szezámpor, ami a müzli vagy a gabonapelyhek keleti változatának is tekinthető.

sesame paste - without glow K.jpg

A pirított szezámmagokat kiegészítő, díszítő jelleggel is használhatjuk salátákra vagy tésztaételekre szórva. Édes tésztaételeinkhez kifejezetten illik.


Egy nagyon finom kínai édesség is készül a fekete szezámmagból: a tangyuan, avagy „leves gombóc”. Ezek diónyi nagyságú, édes töltelékkel töltött gombóckák, melyek többnyire édes lében úszkálnak – innen a nevük. A töltelék készülhet vörös babból vagy földimogyoróból is, de a leggyakoribb és legfinomabb a feketeszezámos töltelékű. A kínai gasztronómiára jellemző ételszimbolizmus szerint ezek a gombócok gömbölyű alakjuknál fogva a családi összetartozást, a család teljességét jelképezik, ezért családi összejövetelek alkalmával szívesen fogyasztják.

bottom of page