top of page

Mi az hogy "csí"?

A „csí” kifejezést a népszerű kiadványokban gyakran „energiának” fordítják. Sajnos ez egy nagyon leegyszerűsített értelmezése az eredeti fogalomnak, ami gyakran félreértésekhez vezet. Mondhatni, egy tipikus példája annak, amikor valaminek fordítás során elvész az értelme.

A csí klasszikus kínai írásjegye így néz ki: 氣

Az írásjegy bal alsó sarkában látható elem米 (mi) rizst jelent – ennek nyomán többen úgy értelmezik ezt az írásjegyet, hogy egy tál rizs fölött gőzölgő párát ábrázol. Innen az írásjegy legalapvetőbb, szótárakban is olvasható jelentése: pára.

Mégis akkor mit jelenthet a kínai orvoslásban? Mit jelent az, hogy szív csí? Szív pára? A magyarázat sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Amikor a csí, vagy pára kifejezéssel írjuk le az emberi test működését, akkor tulajdonképpen egy hasonlattal élünk, egy metaforát használunk. Az ókori kínai tudósok megfigyelték, ahogy a napfény sugaraitól a víz felfelé párolog, felhőkben gyülemlik össze az égen és esőként újra aláhullik – folyamatos körforgásban. Az emberi szervezet működését, a benne zajló átalakulásokat is hasonlóképpen értelmezték – folyamatos átalakulások körforgásaként.

A csí kifejezés tehát arra utal, hogy az emberi szervezetben a párához hasonlóan folyamatos az átalakulás és a mozgás – folyamatos működésben van. A kínai orvoslásban a „csí” kifejezés leggyakrabban működést, funkciót jelent! Tehát amikor azt olvassuk, hogy „szív csí”, az egész egyszerűen szívműködést jelent…

Különösen sajnálatos, hogy egy ilyen egyszerű és közérthető gondolatot sokan misztikus-ezoterikus tanok részeként próbálják beállítani. Pedig a régi kínai orvosok nem írtak semmi féle misztikus energiákról… Az emberi szervezetben zajló átalakulások és egymásra hatások elvét alaposan feltárta már a modern tudomány is. Miért kellene kétféle megközelítést ellentétesnek tartanunk, amikor lényegükben megegyeznek?

bottom of page