top of page

Miután véget ért a kánikula… ősszel hogyan maradjuk egészségesek?


Ősszel minden átalakul és elbúcsúzunk a nagy kánikulától. Ilyenkor van a legnagyobb hőmérséklet-ingadozás: nappal jó meleg van, mintha nyár lenne, estére pedig meglepően lehűl és a reggelek is hűvösek. Ilyenkor könnyebben fázunk meg, az orr- és torokpanaszok gyakoribbak és még egyes bőrtünetek, mint az ekcéma is, gyakran súlyosbodnak szeptemberben.

De ha tudjuk a módját, akkor könnyen alkalmazkodhatunk az őszi átalakuláshoz. Kínában a vad és kegyetlen “őszi tigrisről” beszélnek az ősz egészségre gyakorolt hatásai kapcsán. De ezt a tigrist meg lehet szelídíteni.


1. Pihenéssel az őszi fáradtság ellen: aludjuk egy órával többet!

Ahogy a természet a nyugalom felé kezd fordulni ősszel (láthatjuk hogyan kezdik már rejteküket keresni a bogarak), úgy kell nekünk is – az aktív jellegek csökkenésével egyidejűen – többet pihenni. A kínai orvoslás szerint ilyenkor kell “raktározni erőnket, és összevonni szellemünket”. Egy kicsit több alvással kipihenhetjük az aktív nyár fáradalmait, könnyebben visszanyerjük szellemi és fizikai teljesítőképességünket.

Több alvásra a legjobb módszer, ha elkezdünk egy kicsit korábban lefeküdni és ha ebéd után pihenünk egy kicsit. Így jobban felkészíthetjük magunkat a télre. Főleg időseknek megszívlelendő tanács, hogy szeptembertől kezdjenek kicsit korábban lefeküdni és szokjanak rá a déli pihenőre. Annak, aki nem tud délben elaludni, hasznos, ha csukott szemmel végez egyszerű és ellazult légzőgyakorlatokat, melyek szintén igen pihentetők. Fiataloknak pedig azért ajánlott kicsit korábban lefeküdni, mert javítja a tanuló- és munkateljesítményt, segíthet az őszi fáradtság elkerülésében.


2. Ősz elején jót tesz egy pici hűvösség: ne öltözzünk túl

Amikor az ősz nemrég kezdődött, akkor a nyári hőség maradványai nappal még érezhetők és nem ajánlatos túl korán vastag ruhákat hordani, mert amint felmegy a hőmérséklet, könnyen megizzadunk és ha jön egy kis hideg szél, máris megfázhatunk. Ezért ilyenkor szeptemberben nem kell még a meleg ruhákat elővenni, nem baj, ha egy kicsit szoktatjuk magunkat a nyárhoz képes hűvösebb időhöz. Ugyanekkor a másik végletbe sem szabad esni, nyáriasan elmenni otthonról és a hűvös estéken megfázni. Jó, ha mindig van nálunk az estére még egy réteg.


3. Igyunk sok vizet, együnk sok kását: fogyasszunk nedvesítő dolgokat

Ősz elején nappal meleg van és éjjel hűvös. Nagy a hőmérséklet-ingadozás; amikor nem esik az eső, kevés a pára és a levegő viszonylag száraz. Ősszel a szárazság ellen kell védekezni és a szárazságnak két fajtája van. Van az augusztusi tikkadt szárazság, mely valódi szárazság és van a szeptemberi-októberi szárazság, mely azért alakul ki bennünk mert az augusztusi szárazság után a hűvösebb idő hatására kicsit lassul bennünk a keringés és a nedvesség nem terjed szét rendesen. Ilyenkor gyakran a szárazabb a bőr és a haj, az orr dugul, az ajkak kicserepesednek, a torok szárazon kapar és az arra hajlamosaknál ilyekor fokozódhat a székrekedés.

Ezért kell ilyenkor a bőségesen vizet inni. Különösen ajánlott a szárazság ellen a meleg vagy langyos víz mézzel. Nagyon jók az idényszerű gyümölcsök: főleg a körte ajánlható szárazság ellen. A kínai orvoslás szerint a körte elősegíti a légutak nedvesítését és tisztán tartását. Krónikus száraz köhögésre népszerű recept Kínában a mézes körteleves. A kínai orvoslás gyógyító ételei, ún. „superfood”-jai közül a szezámmag, a lótuszgyökér, a lótuszmag, a fehér fafülgomba és az ehető fehér liliomhagyma ajánlott ilyenkor.


4. Szellőztessünk sokat, ne használjunk túl sok légkondit… és tartsuk melegen a hasunkat

Amint kint felmelegszik az idő, ki kell nyitni az ablakokat és átszellőztetni. Körülbelül 5 fok legyen a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. Ne legyen fülledt meleg a lakásban, de ne legyen hideg huzat sem.

A törzsünket melegen kell tartani, különösen a hasat és a derekat. Ha rendszeresen hirtelen jött hidegnek tesszük ki a hasat és a derekat, akkor az emésztési, húgyuti vagy nőgyógyászati panaszokhoz vezethet.


5. Ne lustálkodjunk, mozogjunk: a rendszeres, könnyed testmozgás megerősít

A testmozgás az egészségmegőrzés egyik alapvető módszere. A megfelelő mozgás élénkíti a vérkeringést, elősegíti az anyagcserét. Az őszi egészségmegőrzésnek mindig a visszahúzódásról és a nyugalom felé fordulásról kell szólnia, ezért a testmozgásnak olyannak kell lennie, hogy ne fárasszon el, ne merítsen ki túlságosan. Különösen időseknek és lábadozóknak kell odafigyelni erre.

A legjobb idő a testmozgásra a reggel és az este. A gyors séta vagy a könnyed kocogás, az erdei séta mind jó választás. A taj csi és hasonló gyakorlatok szintén. A rendszeres testmozgás nem csak megerősíti a testet és ellenállóbbá tesz majd a téli betegségek ellen, de szellemileg is frissebbek leszünk tőle. Időseknek különösen ajánlott a reggeli testmozgás, mint az egész napi szellemi frissesség megalapozója. Délben viszont, amikor nyáriasan meleg van, kevésbé jó az idő a testmozgásra, főleg időseknek, érrendszeri betegeknek, magas vérnyomásúaknak érdemes kerülni délben a fizikai megterhelést.


Comments


bottom of page