top of page

Egészségmegőrzés a nyár derekán

Június 21-22-én vannak a legrövidebb éjszakák és a leghosszabb nappalok. Ilyenkor van a nap a legmagasabban az égen.

A június 21 és július 7 közötti az időszakot a hagyományos kínai naptár a "nyár végletének” nevezi.

Nagy forróság jellemzi ezt az időszakot, nagyobb páratartalommal. (Hazánkban jellemzően nincsen akkor pára, mint ilyenkor Kelet-Ázsiában, de földrajzi adottsága medence lévén, itt is előfordulhat magasabb páratartalom, ami sokkal nehezebben viselhetővé teszi a kánikulát.)


Ilyenkor a szervezetünkben lévő hőség nehezebben mozog kifelé.


Ezért két dologra kell odafigyelnünk: egyfelől hogy védekezzünk a kívülről jövő nagy hőség ellen, de másfelől ugyanakkor óvni kell a szervezetünk természetes melegítő funkcióit is!


Életvitelünkben is alkalmazkodni kell a hosszabb nappalokhoz: keljünk korán és feküdjünk viszonylag később. Ha nagy hőség miatt fáradékonyabbnak érezzük magunkat, déli alvással vagy csendes relaxációval pótoljuk a hiányzó pihenést.


Amit jó ilyenkor jó enni:

- Idénygyümölcsök és -zöldségek

- Görögdinnye: természetes folyadék- és ásványianyag-pótlásnak tökéletes

- Menta: az egyik legjobb nyári hűsítő; a mentatea melegen is jó ilyenkor, mert a meleg folyadék hatására jobban hűt a szervezetünk, de iható szobahőmérsékleten is, sőt ízlés szerint limonádéba keverve stb.

- Kása: reggelire és vacsorára jó választás; itthon a zabkása és a puliszka, Kínában a rizs- és vegyesgabona-kásák népszerűek. Édesen és sósan egyaránt fogyaszthatók, és még gyógynövényeket is lehet beléjük főzni!

- Leves: ha ebédre van leves is, akkor már sokat tettünk azért, hogy meglegyen a napi folyadékbevitel!

- Zöld tea: nyáron ha tea, akkor zöld! Langyosan is iható, ha nem esik jól melegen.


Ami kerülendő:

- Nagyon hideg italok, ételek: mert sértik a szervezet melegítő funkcióit; nem szabad a kívülről jövő kánikula elleni védekezés közben lenullázni a belső melegítő rendszerünket, télen kelleni fog még! Ez a télen fázósakra különösen vonatkozik! Ha csak a hideg ital esik jól, akkor ne legyen hidegebb egy borospincénél (kb 10 fokos).

- Nagyon erős légkondi: ahol nem oldható meg a hűtés árnyékolással és szellőztetéssel, ott hasznos dolog a légkondi, de ne állítsuk túl hidegre! A hideg szél a kínai orvoslás szerint kórokozó tényező tud lenni. Sose legyen túl nagy különbség a kinti és a benti légkondicionált hőmérséklet között!


Legfontosabb az egyensúly! Az egyensúly a külvilág és a szervezetünk között!


Comentários


bottom of page