top of page

Akupresszúra a "befogadó" meridiánon

A kínai orvoslásban nem csak szervekről elnevezett (pl. vese-, máj- stb.) csatornák, meridiánok léteznek. A szervekről elnevezett 12 „rendes” meridián mellett van még 8 „különleges vezeték” is. Ezeknek az a szerepe, hogy szabályozzák a „rendes” meridiánok működését.


A különleges vezetékek közül kettőnek vannak saját akupontjai – a többit a „rendes” meridiánokon keresztül lehet elérni –, az egyik a „befogadó”, a másik a „kormányzó” vezeték.

Mindkettő a test középvonalán található: a befogadó vezeték elől, míg a kormányzó vezeték hátul található.


Pontjaik elsősorban a lefutás során érintett területek kezelésére használhatóak: pl. gyomortájéknál emésztési, az alhasnál húgyivarrendszeri panaszok kezelésére stb.


Fáradékonyság, kimerültség, húgyúti, férfi-női ivarszervi panaszok vagy gyomorbántalmak esetében a "befogadó" meridiánon található pontokat szúrjuk az akupunktúrás kezelések során.


És ezeket a pontokat az otthoni akupresszúrában is alkalmazhatjuk!


A befogadó meridián főbb pontjai az otthoni akupresszúrában:Zhong ji: a "középső végpont" (CV3). Az alhason van, a köldök alatt a középvonalon. Ha köldök és a szeméremcsont közötti részt öt egyenlő szakaszra osztjuk, akkor a szeméremcsont fölött egy rész, a köldök alatt négy rész távolságra van a pont. Ez a pont a húgyúti panaszok kezelésében az egyik legfontosabb; amennyiben vizeléskor fájdalom van, vagy ha a vizelés gátolt, vagy épp túl gyakori, szinte mindig használatos. Otthoni akupresszúrában is bátran alkalmazhatjuk különféle krónikus vizelési panaszok kiegészítő kezeléseként.

Akupresszúra: ujjbegyekkel nyomjuk-dagasztjuk, vagy tenyérrel dörzsöljük körkörösen, míg a pontban és körülötte enyhe, szétáradó nyomást nem érzünk. Különösen a lefelé áradó érzet számít jónak. Figyelem: ne teli húgyhólyaggal nyomkodjuk.


Guan yuan: a "az első kapu" (CV4). Az alhason van, a köldök alatt a középvonalon. Ha köldök és a szeméremcsont közötti részt öt egyenlő szakaszra osztjuk, akkor a szeméremcsont fölött kettő rész, a köldök alatt három rész távolságra van a pont. Ez a pont a legyengült szervezet erősítésére, serkentésére használt pontok között az egyik legjelentősebb. (Egy másik a Zu san li (ST36), melyet itt már ismertettünk, a kettő párban is használható.) Otthoni akupresszúrában nem csak különféle panaszok, tünetek esetén alkalmazható, hanem az általános egészség megőrzésére, javítására, prevenciós célzattal. Azoknak is jó választás, akik a szervezet ellenállóképességét szeretnék fokozni.

Akupresszúra: tenyérrel dörzsöljük körkörösen, míg a pontban és körülötte enyhe, szétáradó nyomást nem érzünk.Zhong wan: a „gyomorközép” (CV12). A gyomortájékon van, a köldök és a szegycsont alja között félúton. (A mellkasunk közepén lévő szegycsontnak van alul egy kis „csőre”: a szegycsont és a „csőr” találkozását vesszük ilyekor a szegycsont aljának.) Emésztési panaszokban gyakran használt pont, különösen gyomortáji panaszok esetén: étkezés utáni gyomortáji teltségérzet, puffadás, gyomorégés esetén, de kiegészítő jelleggel a belek panaszainál is alkalmazzuk. Otthoni akupresszúrában az emésztés megsegítésére, serkentésére használható.

Akupresszúra: tenyérrel dörzsöljük körkörösen, míg a pontban és körülötte enyhe, szétáradó nyomást nem érzünk.Dan zhong: a „mellkas közepe” (CV17). A mellkason van, a középvonalon, körülbelül a szegycsont alsó negyedének és felső háromnegyedének találkozásánál. Az akupunktúrában légszomj, mellkasi nyomás, heves szívdobogás esetén használatos. Ilyen tünetek esetén, a megfelelő kezelés kiegészítéseként, otthoni akupresszúrában is alkalmazható. Párosítható például az itt ismertetett nei guan akuponttal.

Akupresszúra: a hüvelykujj vagy a mutatóujj begyével nyomjuk-dagasztjuk, míg szétterjedő feszülést nem érzünk. Elég érzékeny pont, tehát nem igényel túlzottan erős nyomást.Akkor csináljuk jól, ha a pontok nyomása feszítő, bizsergő, sajgó érzetet kelt. Akkor adtunk le elegendő ingert, ha ez az érzet a végignyomkodás után is fennáll még egy darabig. Ugyanakkor ne nyomkodjuk vadul, fájdalmat keltve a pontokat. A legjobb az arany középút: amikor egy enyhe szétáradó bizsergést vagy sajgást érzünk a pontnál és körülötte.


Minden pontnál 10-15 másodpercig nyomunk. Ezután pár másodperce felengedjük a nyomást, majd újra nyomunk. Ezt 1-3 percen keresztül csináljuk pontonként. Naponta 2-3 alkalommal ismételjük. Egy hét egy kúra.


Az otthoni akupresszúra kiegészítő, otthoni gyógymód. Nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek által végzett vizsgálatokat és kezeléseket!Kellemes akupresszúrázást és jó egészséget kívánunk!bottom of page