top of page

A szárazság, mint ártalmas tényező, és milyen étel segít ellene

A kínai orvoslásban fontosak az élőkörnyezeti ártalmak. A környezet, melyben az ember él hol hidegebb, hol melegebb, hol nedvesebb, hol szárazabb – és mindez az évszakok természetes ütemében változik.

Ártalmas hatásnak számít például, ha az évszakhoz képest melegebb vagy hidegebb van, vagy ha évszakhoz egyáltalán nem illő állapotok uralkodnak. Ilyenkor az emberi szervezet nehezebben alkalmazkodik és számos betegség alakulhat ki, melyeknek tünetei az azokat kiváltó ártalmas tényező jellegzetességeit mutatják.


Például, ha a szárazság az ártó tényező, akkor szárazságtünetek lesznek: orrdugulás, száraz köhögés, szemszárazság, szájszárazság, torokszárazság stb.


A szárazság évszaka a nyár vége, az ősz eleje: minden száraz és tikkadt a hosszas kánikula után.


Fontos tehát, a megfelelő folyadékpótláson túlmenően, hogy nedvesítő hatású ételeket fogyasszunk.


A kínai orvoslás szerint a savanyú ízű ételek serkentik a testnedvek termelődését és enyhítik a szárazságtüneteket, ilyenek a: paradicsom, a faeper, az alma, a szeder, a som, a galagonya stb.


A körte különösen jól pótolja a testnedveket a kínai orvoslás szerint. A makacs száraz köhögésre adott mézes körtelevest kínában sokan fogyasztják ősszel.


A kínai konyhában és gyógyászatban egyaránt használt gyógynövények közül kiválóan támogatják a testnedveket: a lótuszgyökér (lian ou 莲藕), a kínai jamsz (shan yao 山药), a szezámmag (zhi ma 芝麻), a fehér fafülgomba (yin er 银耳) és a pézsmaliliom hagymája (bai he 百合).


Fogyasszunk a nagy szárazság idején több savanykásan, zamatosan édes zöldséget, gyümölcsöt!

Comments


bottom of page