top of page

A kínai oltás története

Kínában használtak először „oltást” a világon.


Ezt az „oltást” még nem injekciós tűvel adták be. A világon elsőként mesterségesen előidézett immunválaszt úgy váltották ki, hogy himlős betegekről lekaparták a himlőpörköt és egészséges emberek orrába fújták egy csővel. A tudomány „variolizációnak” nevezi ezt az eljárást (variola = himlő), mely legkésőbb az 1500-as években (Long Qing császár uralkodása alatt, egész pontosan) már elterjedt Kínában.


Ez a forradalmi módszer – az immunrendszer betanítása az általa még nem ismert, de ragályosan terjedő kórokozó felismerésére – ezután elterjedt Ázsiában és még Afrikába is eljutott.


A 18. században Törökországban figyelték meg angol utazók ezt az eljárást. Egy Edward Jenner nevű angol orvost ez arra indított, hogy tehénhimlő vírust tartalmazó injekciót adjon egészséges embereknek az emberi himlő vírus elleni védekezés gyanánt. A módszer sikeresnek bizonyult és a többi már történelem. Ahogyan a himlő is, ami az átfogó védőoltáskampánynak köszönhetően már néhány évtizede nem terjed az emberek között.


A gyerekkorunkban kapott oltásokat és valamennyi jelenleg piacon lévő koronavírus elleni oltást egy kínai találmányra lehet visszavezetni.


Ha most olvas erről először, kérjük like-olja. Ha már tudta mindezt, akkor is! 😊

Comments


bottom of page