A kánikula vége

Augusztus utolsó hetében van a “kánikula vége” (chu shu) a kínai naptár szerint.

Ebben a két-három hetes időszakban még megtapasztalhatjuk a nyári kánikulát, de az egyre korábban kezdődő esték már gyakran hűvösebbek, nem nyáriasak. Már csökken a hőség. Már a kánikula végénél vagyunk.


A Sárga Császár könyve szerint ősszel is jó korán kelni, de korábban kell feküdni, mint nyáron.

Ezért ajánlott most már – az őszre készülve – a lefekvés rendszeres idejét kicsit korábbra hozni.

Természetesen fokozottan igaz ilyenkor, hogy a lefekvés előtti hosszas képernyőnézés, telefonozás nem segíti az elalvást; a lefekvés előtti egy-két órában kerülendő.


Az őszi fáradtság elleni legjobb módszerek egyike: az alvásmennyiség tudatos, kismértékű növelése.


Az idényszerű zöldségek és gyümölcsök (paradicsom, padlizsán, krumpli, kukorica, szőlő, körte stb.) segítenek abban, hogy kellőképpen változatos legyen és sokfajta tápanyagot tartalmazzon az étrendünk. Együnk ezekből minél többet.


Az erősítő, energiát adó ételeknél fontos, hogy az aktuális évszakhoz illők legyenek: a nyár és az ősz közötti átmenet idején a kínai orvoslás szerint ajánlott a kacsa hús fogyasztása, mert az – sok húsfélével ellentétben – hűsítő, nedvesítő természetű.

A hosszas kánikulában kitikkadt szervezet erősítésére ebben az időszakban válasszuk ezt a ritkábban használt húsfélét a megszokottak helyett.