top of page

Hogyan óvjuk ősszel egészségünket, hogy ne betegeskedjünk télen?


Ősszel van háromfajta étel és ital, ami kerülendő, van három dolog, amitől tartózkodni kell és három tevékenység, amit többet kell csinálni!

Három fajta étel és ital kerülendő:

- Hideg ételek és italok: a hideg üdítőket, a jégkrémet, a hideg sört, a hűtött görögdinnyét ideje vagy elhagyni, vagy a lehető legkevesebbet fogyasztani. Különösen azokra érvényes ez, akik fokozottan fázósak, vagy hidegre súlyosbodó fájdalmakkal küszködnek.

- Erősen csípős, fűszeres ételek: a sok csípős paprika, gyömbér, bors használatát jobb mellőzni ebben az időszakban, mert különféle szárazságtünetek kialakulásához vezethetnek.

- Zsíros, olajos ételek: ne kezdjünk el hirtelen sok zsíros, húsos ételt enni. Igaz, hogy a kínai orvoslás szerint, ahogy haladunk az ősz és a tél felé, a szervezetnek több laktató, tápláló ételre van szüksége, de ha hirtelen elkezdünk rendszeresen sok zsíros cupákot enni, akkor annak az emésztésünk látja kárát. Ha már most ősszel elkezdenénk a „téli raktározás” jegyében gazdagabb ételeket enni, akkor inkább kisebb mennyiségű kacsával, hallal vagy jamszgyökérrel kezdjük.

Három dologtól tartózkodjunk:

- Rendkívül megerőltető, kifárasztó sportolás: a mindennapi testmozgás továbbra is elengedhetetlen része a jó egészség fenntartásának, de a kínai orvoslás szerint az ősz nem a legjobb időszak a nagyon heves és megerőltető sportoláshoz. Ilyenkor ellenjavallott a nagy izzadással, nagyon szapora pulzussal járó erős testmozgás rendszeres végzése. Sokkal inkább kedvező ősszel a kínai orvoslás szerint a séta, a kirándulás, a taj csi stb.

- Éjszakázás: ilyenkor már több pihenésre van szükség, fontos, hogy elkezdjünk kicsit korábban lefeküdni, mint nyáron. Ha lehet, legkésőbb este 10-f11 körül feküdjünk le aludni. Ne dolgozzunk éjszakába nyúlóan. Fiatalabbak legalább 7 órát, idősebbek legalább 6 órát aludjanak.

- Izgulás, rágódás: a fokozottabb lelki nyugalom biztosítása nagyon fontos része annak, hogy a lassan nyugovóra térő természethez alkalmazkodjunk. Ha lehetséges, ne küszködjünk az apró részleteken, ne rágódjunk állandóan különféle fontos ügyeken, hanem könnyedebb hozzáállással próbáljuk meg elengedni a vitás ügyeket.

Három dolgot csináljunk:

- Nevessünk sokat, mert ez a hosszú élet egyik kulcsa.

- Legyünk sokat jó barátokkal, mert vidámabb az élet, ha rendszeresen jó társaságban töltjük.

- Olvassunk könyvet rendszeresen, mert karban tartja az értelmünket és kitágítja a szellemi láthatárt.

bottom of page