top of page

Őszi egészségmegőrzés a "fehér harmat" idején

A “fehér harmat” időszaka (2020 szeptember 8-22) – egyre jobban benne az őszben

A kínai orvoslás szerint alkalmazkodni kell az évszakok változásaihoz. A hagyományos kínai naptárban most kezdődik a “fehér harmat” időszaka és kb. két hétig, az őszi nap-éj egyenlőségig tart.

Erre az időszakra általában az egyre hűvösebb éjszakák és a nyáriasan meleg nappalok jellemzőek – tehát nagyon nagy a hőmérsékletingadozás.

A kínai orvoslás szerint ilyenkor az emberi szervezet fokozottan hajlamos szárazságtüneteket mutatni: száj-, ajak-, torok- és bőrszárazság gyakori ebben az időszakban.

A következő tanácsokat érdemes most megszívlelni:

ÉTEL és ITAL

Nedvesítő ételek az őszi szárazság ellen: a körte, a retek, a jamszgyökér, a szezámmag, a méz, a paradicsom, a fafülgomba mind nedvesítő hatásúak a kínai orvoslás szerint, fogyasztásuk fokozottan ajánlott.

Egyes nedvesítő ételek a kínai orvoslás szerint erősen „hideg” hatásúak, ezért aki gyakran tapasztal hasi puffadást, hasmenést, fázósságot a legjobb, ha nem nyersen eszi ezeket a nedvesítő ételeket.

A bőséges folyadékbevitel ilyenkor különösen fontos! Ne felejtsünk el sok vizet inni.

ÖLTÖZKÖDÉS

Most nappal még „nyár” van, de reggel és este már bizony ősz.

A reggeli és esti órákban nem megfelelő már a szandál, a rövidnadrág, az ujjatlan vagy a hasat, derekat szabadon hagyó felső. A kínai orvoslás szerint most a láb, a köldök, a váll és a térd melegen tartásával kell a télre való felkészülést megkezdeni.

A nappali, nyáriasan meleg időszakon kívül és különösen kora reggel valamint késő este viseljünk zoknit, cipőt és olyan ruházatot, mely takarja a hasat, a derekat, a vállat és a térdet.

Nem szabad túl melegen sem öltözni. A vastagabb ruhákat hagyjuk meg későbbre. A vékonyabb hosszú ujjú és -szárú ruhák ajánlottak. Ha túl korán kezdünk melegen öltözni, akkor szervezetünk kevésbé tud majd a téli hideghez alkalmazkodni.

A hideghez való alkalmazkodást elősegíthetjük reggelente hideg vízzel történő arcmosással, és ha kora reggel, a hűvösebb órákban a szabadban légzőgyakorlatokat végzünk.

TESTMOZGÁS és PIHENÉS

Noha az ősz a téli nyugalomra való felkészülés időszaka és érdemes kicsit korábban feküdni, mint nyáron és csökkenteni kell a megterhelő fizikai aktivitást, a mindennapos testmozgás továbbra is elengedhetetlen része az egészségmegőrzésnek.

Időseknek a séta, a kocogás ajánlható vagy az olyan légző, nyújtó, koordinációt fejlesztő gyakorlatok mint a taj csi vagy a nyolc brokáttekercs (ba duan jin) nevű gyakorlatsor.

Fiataloknak és középkorúaknak a futás, a labdajátékok, a tánc, a hegyi túrázás, az úszás egyaránt megfelelő.

Minden korosztálynak érdemes a megerőltetőbb testmozgást légző és lazító gyakorlatokkal kiegészíteni.

JÓKEDV

Sose feledkezzünk meg a legjobb testmozgásról: a nevetésről!

A jókedv és a derű a jó egészség alapja. Ha úgy érezzük, hogy kevés az életünkben a nevetés akkor tegyünk azért, hogy több legyen: jó társaságban töltött idővel, testmozgással, hobbival, tánccal, zenével – kinek-kinek ízlése szerint.

bottom of page