top of page

Mi a helyzet a szájmaszkokkal?


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint a mostani járvány idején orr-szájmaszk hordása javasolt felső légúti tünetek esetén (köhögés, torokfájás, orrfolyás, légzési nehézség stb.) függetlenül attól, hogy azt milyen betegség okozza. Szintén ajánlott a maszk azoknak az egészségügyi dolgozóknak, családtagoknak vagy segítőknek, akik felső légúti tünetekkel küszködőket ápolnak vagy velük közeli kapcsolatban vannak.

Sem a WHO sem a hazai hatóságok nem javasolják a maszkhordást egészséges embereknek. Azért nem javasolják, mert:

  • nem véd megfelelően a megfertőződés ellen,

  • ha helytelenül használjuk, akkor fertőzésforrás lehet és

  • a maszkok tömeges felvásárlása esetén nem jutnának hozzá az egészségügyi dolgozók.

De akkor miért hord mindenki maszkot Ázsiában? Kínában, ahol bő másfél hónap alatt visszaszorították a koronavírus-járványt, van ahol semmilyen épületbe, semmilyen tömegközlekedési járműre nem engedik fel az embert maszk nélkül.

(Innenttől lefelé a WHO ajánlásaitól eltérő nézeteket olvashatnak. Az alábbiak nem kőbevésett igazságok, hanem e sorok írójának egyéni véleménye, melyet egy rendkívüli helyzetre vonatkozóan fogalmazott meg és vitaindító gyanánt bocsájt az olvasók elé. Minden esetben a WHO és hazai egészségügyi hatóságok ajánlásai a mérvadóak.)

A helyesen viselt maszk azért jó, mert:

  • Megvéd másokat attól, hogy megfertőzzük őket. Ez különösen fontos, mert tünetek nélkül is lehetünk vírushordozók!

  • A helyes módon hordott maszk bizonyos szintig a viselőjét is védi, igaz, hogy nem elég hatékonyan, mert a levegő beáramlik a maszk széleinél, de valamennyit képes felfogni.

Hogyan kell helyesen maszkot viselni?

Első lépés: felhelyezés előtt alapos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés szükséges! Az egyszer használatos sebészi orr-szájmaszkot először az orra kell

ráilleszteni, annál a résznél ahol a hajlítható merevítő van, ezt kell az orrunk formájára rásimítani. Ezután a két gumipántot kell a fülek mögé beakasztani, végül az alsó szélét az állunk alá húzni. Az egészet úgy kell elrendezni, hogy a maszk szélei a lehető legjobban arcunkra simuljanak. Ezután levételig nem szabad hozzányúlni! Esetleg szükség esetén hátul a fülpántokkal lehet igazítani egy kicsit, de ilyenkor előtte és utána is kezet kell mosni. Ha esetleg használat közben nedvessé válna a maszk, akkor le kell venni, nem szabad tovább használni. Amikor levesszük a maszkot akkor is csak a hátsó pántot fogjuk meg és ugyanazzal a mozdulattal szemetesbe dobjuk, majd azonnal kezet mosunk. A WHO oktatóvideóját ld. itt is.

Honnan szerezzünk maszkot? Ne vegyünk, készítsünk!

A sebészi orr-szájmaszk már rég hiánycikk és legjobban az egészségügyi dolgozóknak kell. Ezért ha maszkot akarunk, akkor a legjobb, ha nem állunk neki méregdrágán beszerezni (főképp nem több dobozzal felvásárolni – az egészségügynek jobban kell), hanem saját magunknak készítünk. Legalább kettő maszkra van szükség: az egyiket

hordjuk, ha elmegyünk otthonról, míg a másik „megy a mosásba”. Mosni mindig a lehető legmagasabb hőmérsékleten kell, az adott ruhaneműnek megfelelően, minimum 60 fokon; de lobogó vízben, fedő alatt kifőzni is lehet (mint régen a pelenkákat).

Mivel a házilagos maszkkészítést nem ajánlják az egészségügyi irányelvek készítői, ezért arra vonatkozóan nincs útmutatás, hogy miből és hogyan a legjobb maszkot készíteni magunknak. Arról viszont készültek már tanulmányok, hogy a különféle anyagokból előállított házi készítésű maszkok hogyan viselkednek és mit hogyan képesek szűrni. A rendelkezésre álló adatok alapján olyan anyagot nem érdemes használni, amin nem lehet átlélegezni, mert akkor minden ki- és belélegzett levegő kizárólag a maszk széle és az arcunk között áramlik; a legjobb választásnak a 100% pamutpóló vagy a párnahuzat tűnik. Az világhálón sok helyen lehet szabásmintát találni, mi is megosztunk egyet.

Ha házilag készített maszkot használunk, a maszkviselés alapelvei hasonlóak, mintha egyszer használatos sebészeti orr-szájmaszkot hordanánk: tiszta kézzel felvenni, takarjon amennyire lehet, viselés közben nem szabad megérinteni, levétel után rögtön zacskóba tenni a mosásig, levétel után kezet mosni.

Ha otthon maradunk amennyire csak lehet, ha rendszeresen és alaposan kezet mosunk, és ha megfelelő módon maszkot hordunk amikor emberek közé kell menni (pl. bevásárlás), akkor csökkenthetjük annak az esélyét, hogy (tünetmentes) vírushordozókként másokat megfertőzzünk és egy nagyon kicsit magunkat is védhetjük.

Ugyanakkor mindig képzeljük magunk elé az elkülönített betegeket kezelő orvosok, ápolók védőöltözetét és legyünk tudatában annak, hogy egy orr és száj elé tett textildarab messze nem véd annyit, mint egy rendes védőöltözet.

De ha a nagy otthonmaradás közepette mégis el kell mennünk valahova, akkor a maszkhordással, ezzel a kis lépéssel egy nagy lépést tehetünk előre a járvány lassításában.

KÉRJÜK OSSZÁK MEG, HOGY MÁSOKHOZ IS ELJUSSON!

bottom of page