top of page

Kínai gyógynövények az új kínai koronavírus kezelési irányelveiben


Kihirdették az új kínai koronavírus kezelési irányelveit. A vírus által okozott tünetegyüttest Wuhan-i tüdőgyulladásnak nevezik Kínában. (Wuhan egy Jangce menti nagyváros, Hubei tartomány fővárosa.)

A Hubei Tartományi Kormányzat által kihirdetett irányelvekben fontos szerep jut a hagyományos kínai orvoslás gyógynövényeinek a megbetegedés megelőzésében.

A preventív célzattal ajánlott gyógynövénykeverékek egy tizenötödik századi – jól bevált – recepten alapulnak, melynek neve „Jáde szélparaván por” (Yu ping feng san). Három összevetője van: kínai csűdfű, atraktilodész-gyöktörzs és szaposnikóvia-gyökér (radix astragali, rhizoma atractylodis és radix saposchnikoviae). Ezekhez az új koronavírus (2019-nCoV) által okozott megbetegedések jellemzői szerint néhány kiegészítő gyógynövényt rendel hozzá az új irányelv.

Az új koronavírus megfékezésére kiadott irányelvekben kínai gyógynövények szerepelnek, és ez rámutat arra, hogy a hagyományos kínai orvoslás módszereit már évszázadok óta alkalmazzák Kínában különféle járványok megfékezésére.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire hatásosak a kínai gyógynövénykeverékek az ilyen járványok kezelésében?

Különösen tanulságos, hogy a 20. század legpusztítóbb világjárványa, a „spanyolnátha”, az 1918-as influenzajárvány Kínában milyen enyhe lefolyású volt. Egy a Fertőző betegségek nemzetközi folyóiratában (International Journal of Infectious Diseases) megjelent tanulmány szerint Kínában lényegesen alacsonyabb volt halálozások aránya mind a környező (India, Fülöp-szigetek), mind a távolabbi (USA, Anglia) országokhoz képest. A tanulmány szerzői szerint ennek az egyik oka hagyományos kínai orvoslás gyógynövénykészítményeinek megelőző célzatú alkalmazása lehetett.

A tanulmány feltételezésit további adatok is megerősítik, hiszen a kínai orvoslás felső légúti fertőzések kezelésére használt keverékei közül többnek is vírusellenes és immunrendszert szabályozó hatása van. Ilyen például a Lonc- és aranyágpor (Yin qiao san).

Ezért akárhányszor egy új vírusról jelennek meg híradások jó, ha tudjuk: a kínai gyógynövényekben is biztató lehetőségek rejlenek.

Ugyanakkor azt se feledjük, hogy nem minden arany, ami fénylik, és hogy a kínai orvoslás módszereit szakemberrel konzultálva, egyénre szabottan kell alkalmazni: nincsenek mindenre jó csodaszerek.

Kínában e tekintetben jó példát mutatnak: a modern orvostudomány és a hagyományos gyógyászat együttes, egymást kiegészítő alkalmazását.

KÉRJÜK, OSZZÁK MEG, HOGY MINÉL TÖBB EMBERHEZ ELJUSSON!

bottom of page