top of page

Az akupunktúra biztonságos – a tudományos bizonyítékok szerint


Az elmúlt két évtizedben számos vizsgálat készült a bizonyítékon alapuló orvoslás módszereivel az akupunktúra biztonságosságáról. Hiszen a legfontosabb bármilyen eljárásnál, hogy az ne ártson, hogy biztonságos legyen.

Angliában, Németországban, Japánban, Norvégiában, Koreában különféle szakemberek: orvosok, fizioterapeuták, hagyományos akupunktőrök által végzett kezelésekhez köthető szövődményeket vizsgáltak.

A legkisebb vizsgálat néhány ezer kezelésről gyűjtött adatokat, míg a legnagyobb több mint két millió akupunktúrás beavatkozáshoz kapcsolható szövődményeket rögzítette.

A számok

Számos vizsgálat 30 000 kezelést tartalmazott, ugyanis ennyi kell ahhoz, hogy megállapítsák azt, hogy tízezer kezelés alatt jellemzően hányszor fordul elő valami: a súlyos szövődmények száma ekkor nulla volt.

Egy 750 000 kezelést összegző vizsgálat 5 alkalommal jelentett súlyott szövődményt, míg a legnagyobb, 2,2 millió kezelést követő németországi vizsgálat 44 alkalommal talált ilyet.

Összegzés:

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján elmondható, hogy:

Enyhe szövődmények (átmeneti szédülés, ájulás, tünetek fokozódása, vérömleny, enyhe vérzés):

tízezer kezelés során 10-100 alkalommal fordulnak elő.

Súlyos szövődmények (légmell, idegsérülés, fertőzés):

tízezer kezelés során 0,02 alkalommal történnek.

Halálesetek rendkívül ritkák és gyakran nem kezeléshez köthetők. Például valamiért a szakirodalom egy olyan esetet is az akupunktúrás halálesetekhez sorol, amikor New Yorkban egy (egyébként magyar származású) idős nő varrótűvel szíven szúrta magát.

Konszenzus alakult ki arról, hogy

“a megfelelően képzett szakemberek által végzett akupunktúra biztonságos”.

A fentiek tekintetében elmondható, hogy az akupunktúra a nagyon biztonságos eljárások közé tartozik.

Kérjük osszák meg, hogy másokhoz is eljusson!

bottom of page