top of page

Zhang Qi Professzor Úr, nyugodjék békében!


2019 november 13-án 98 éves korában elhunyt Dr. Zhang Qi (Dzsáng Csí) professzor úr, utolsóként “Hejlungcsiang négy nagy orvosa” közül.

A “Hejlungcsiang négy nagy orvosa” egy tiszteletbeli elnevezése volt annak a négy neves orvosnak, akik a 20. század második felében Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban létrehozták és megszervezték a hagyományos kínai orvoslás egyetemi oktatását és tudományos életét. Egykori tanítványaik a szakma mai vezetői.

Zhang Qi professzor úr orvoscsaládba született és gyerekkorától kezdve a leghagyományosabb módon tanulta a kínai orvoslást, melyet több mint hatvan éven keresztül gyakorolt. Legfőbb szakterülete a vesebetegségek kezelése volt a kínai orvoslás személyre szabott gyógynövény receptúráival.

Zhang professzor munkássága Hejlungcsiang tartományon túlmenően Magyarországra is nagy hatással volt. A nyolcvanas évek végén Magyarországra érkezett egy csoport kínai orvos Hejlungcsiang tartományból, közülük többen Zhang professzor tanítványai. A hejlungcsiangi kapcsolat olyan erősnek bizonyult, hogy amikor a Semmelweis Egyetemen 2010-ben létrejött a hagyományos kínai orvoslás öt éves egyetemi képzése, a Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetemmel együttműködésben, a képzés szakmai felelőse szintén Zhang professzor egykori tanítványa lett.

Zhang Qi professzor úr örökségét – amennyire tudjuk – Magyarországon is ápoljuk.

bottom of page